Wykonanie
Witam serdecznie ! Mam nadzieję, że przedświąteczny humor jest już na topie. W Szwecji zaczynamy świętować od dzisiaj, ale u mnie w domu tradycyjnie zaczynamy ucztę dopiero w sobotę wieczorem.Na jakiekolwiek święta zawsze piekę tort . Bardzo lubię
kawę,
kokos i
bezę, więc w tym roku upiekłam tort
cappuccino . Wspaniały, delikatny w smaku tort, taki na raz. Lubię wypiekać słodkości na święta, więc mam generalną zasadę “różnie ale w małych w ilościach”. Składniki podane w przepisie na tort
cappuccino są w wersji oryginalnej.

Składniki:
Biszkopt czekoladowy6
jajek,
białka oddzielone od
żółtek120 g
mąki180 g
cukru1 łyżka
kakao, czubata1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli
Ubij
białka na sztywno z
solą. Pod koniec ubijania dodaj
cukier po łyżce. Zmniejsz obroty miksera i dodaj teraz na przemian po
żółtka i
mąkę przesianą z proszkiem. Na końcu przesiej
kakao i wymieszaj z masą za pomocą łyżki. Wyłóż masę do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej
tartą bułką okrągłej formy o średnicy 28 cm. Piecz
biszkopt na 175ºC (termoobieg) przez około 25 minut. Wyjmij i ostudź, a następnie rozkrój na dwa placki.
Beza kokosowa5
białek200 g
cukru200 g
wiórków kokosowychszczypta
soliUbij
białka na sztywno z
solą. Zacznij dodawać po łyżce
cukru cały czas ubijając pianę. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Dodaj teraz wiórki i zmiksuj raz. Wyłóż masę do formy wyłożonej pergaminem, wygładź. Piecz
bezę na 175ºC (termoobieg) przez 25 minut.Krem
cappuccino200 ml
śmietanki + 200 ml, u mnie 38%500 g
mascarpone125 ml
cukru pudru2 łyżki
kawy rozpuszczalnej, proszek2 łyżki
kawowego likieru, u mnie Baileys1 łyżka
kakao do posypaniagarść
płatków kokosowychUbij 200 ml
śmietanki na sztywno. Zmiksuj
mascarpone z
cukrem pudrem,
kawą w proszku i
likierem (
kawę rozpuść w
likierze). Wymieszaj z ubitą
śmietanką. Posmaruj
biszkopt kremem następnie przykryj
bezą. Rozsmaruj resztę kremu i przykryj drugim
biszkoptem. Posmaruj brzegi
tortu. Resztę
śmietanki ubij i pokryj wierzch
tortu. Na koniec posyp
kakao i kokosowymi
płatkami.

Dla miłośników
tortów polecam również węgierski tort Esterhazy, który niedługo ukaże się w nowej osłonie.Polecane przepisySzwedzki tort
truskawkowyRabarbarowy torcik z
orzechami i
białą czekoladąKrajanka tortowa mocno czekoladowaWęgierski deser tort EsterhazyTort
orzechowo czekoladowy