ßßß
Składniki:Biszkopt czekoladowy6 jajek, białka oddzielone od żółtek120 g mąki180 g cukru1 łyżka kakao, czubata1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli
Ubij białka na sztywno z solą. Pod koniec ubijania dodaj cukier po łyżce. Zmniejsz obroty miksera i dodaj teraz na przemian po żółtka i mąkę przesianą z proszkiem. Na końcu przesiej kakao i wymieszaj z masą za pomocą łyżki. Wyłóż masę do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką okrągłej formy o średnicy 28 cm. Piecz biszkopt na 175ºC (termoobieg) przez około 25 minut. Wyjmij i ostudź, a następnie rozkrój na dwa placki.Beza kokosowa5 białek200 g cukru200 g wiórków kokosowychszczypta soliUbij białka na sztywno z solą. Zacznij dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając pianę. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Dodaj teraz wiórki i zmiksuj raz. Wyłóż masę do formy wyłożonej pergaminem, wygładź. Piecz bezę na 175ºC (termoobieg) przez 25 minut.Krem cappuccino200 ml śmietanki + 200 ml, u mnie 38%500 g mascarpone125 ml cukru pudru2 łyżki kawy rozpuszczalnej, proszek2 łyżki kawowego likieru, u mnie Baileys1 łyżka kakao do posypaniagarść płatków kokosowychUbij 200 ml śmietanki na sztywno. Zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem, kawą w proszku i likierem ( kawę rozpuść w likierze). Wymieszaj z ubitą śmietanką. Posmaruj biszkopt kremem następnie przykryj bezą. Rozsmaruj resztę kremu i przykryj drugim biszkoptem. Posmaruj brzegi tortu. Resztę śmietanki ubij i pokryj wierzch tortu. Na koniec posyp kakao i kokosowymi płatkami.
Dla miłośników tortów polecam również węgierski tort Esterhazy, który niedługo ukaże się w nowej osłonie.Polecane przepisySzwedzki tort truskawkowyRabarbarowy torcik z orzechami i białą czekoladąKrajanka tortowa mocno czekoladowaWęgierski deser tort EsterhazyTort orzechowo czekoladowy