Wykonanie
Tort tiramisu to idealne świąteczne ciasto, jest lekki jak chmurka, pachnie niczym poranna filiżanka
kawy, a smakuje po prostu wybornie. Idealnie wpisuje się w świąteczny klimat i jest ciekawym uzupełnieniem dla makowców i pierników. Polecamy podawać go w pierwszy lub drugi dzień świąt jako deser po naszym świątecznym
kurczaku . Oczywiście nie jest to typowo świąteczny wypiek, więc możecie go przygotowywać przez cały rok, również jako tort urodzinowy.
Składniki
biszkoptu:- 1 szklanka
cukru kryształ- 1 szklanka
mąki pszennej- 5 jaj- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 3 łyżki
kakaoSkładniki kremu tiramisu:- 500 g
sera mascarpone- 1
białko- 2
żółtka- 1/3 szklanki
cukru kryształ- 1/5 szklanki
likieru kawowegoSposób przygotowania
biszkoptu:1. Najpierw smarujemy 23 cm tortownice
masłem.
Potem rozdzielamy
białka od
żółtek.2. W misce łączymy
proszek do pieczenia z
mąką i
kakaem. Mieszamy.3. Ubijamy pianę z
białek. Musi być sztywna.4. Do piany dodajemy
żółtka lekko mieszając. Następnie dosypujemy
cukier i znowu lekko mieszamy.5.
Potem dodajmy suche składniki.6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.7. Pamiętajcie, że po upieczeniu uchylamy piekarnik, a sam
biszkopt wyjmujemy dopiero po godzinie, by nie opadł!8. Gdy
biszkopt całkowicie ostygnie przekrawamy go na 2 lub trzy części. Każdą część nasączamy mieszanką
kawy i
likieru kawowego.Sposób przygotowania kremu
mascarpone.1. Najpierw miksujemy
żółtka z
cukrem,
potem dodajemy do nich
likier kawowy i jeszcze raz miksujemy.
2. Następnie powoli dodajemy
serek mascarpone i miksujemy aż krem
zrobi się sztywny.3. Na koniec dodajemy jedno ubite
białko i mieszamy krem łyżką.4. Przed posmarowaniem
tortu kremem, musi on poleżeć w lodówce co najmniej 5 godzin.5. Ciasto na koniec posypujemy
kakaem.Smacznego!