ßßß Cookit - przepis na Świąteczne wypieki - lekki jak chmurka tort tiramisu

Świąteczne wypieki - lekki jak chmurka tort tiramisu

nazwa

Wykonanie

Tort tiramisu to idealne świąteczne ciasto, jest lekki jak chmurka, pachnie niczym poranna filiżanka kawy, a smakuje po prostu wybornie. Idealnie wpisuje się w świąteczny klimat i jest ciekawym uzupełnieniem dla makowców i pierników. Polecamy podawać go w pierwszy lub drugi dzień świąt jako deser po naszym świątecznym kurczaku . Oczywiście nie jest to typowo świąteczny wypiek, więc możecie go przygotowywać przez cały rok, również jako tort urodzinowy.
Składniki biszkoptu:
- 1 szklanka cukru kryształ
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Składniki kremu tiramisu:
- 500 g sera mascarpone
- 1 białko
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru kryształ
- 1/5 szklanki likieru kawowego
Sposób przygotowania biszkoptu:
1. Najpierw smarujemy 23 cm tortownice masłem. Potem rozdzielamy białka od żółtek.
2. W misce łączymy proszek do pieczenia z mąką i kakaem. Mieszamy.
3. Ubijamy pianę z białek. Musi być sztywna.
4. Do piany dodajemy żółtka lekko mieszając. Następnie dosypujemy cukier i znowu lekko mieszamy.
5. Potem dodajmy suche składniki.
6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
7. Pamiętajcie, że po upieczeniu uchylamy piekarnik, a sam biszkopt wyjmujemy dopiero po godzinie, by nie opadł!
8. Gdy biszkopt całkowicie ostygnie przekrawamy go na 2 lub trzy części. Każdą część nasączamy mieszanką kawy i likieru kawowego.
Sposób przygotowania kremu mascarpone.
1. Najpierw miksujemy żółtka z cukrem, potem dodajemy do nich likier kawowy i jeszcze raz miksujemy.
2. Następnie powoli dodajemy serek mascarpone i miksujemy aż krem zrobi się sztywny.
3. Na koniec dodajemy jedno ubite białko i mieszamy krem łyżką.
4. Przed posmarowaniem tortu kremem, musi on poleżeć w lodówce co najmniej 5 godzin.
5. Ciasto na koniec posypujemy kakaem.
Smacznego!
Źródło:http://nietylkookuchni.blogspot.com/2013/12/swiateczne-wypieki-lekki-jak-chmurka.html