Wykonanie
Mój mąż uwielbia tort kanapkowy. Zawsze robię taki tort na jego urodziny. W tym roku zrobiłam tort kanapkowy z
tuńczykiem . Moje kochanie było w siódmym niebie! Tort też mi bardzo smakował. Pierwszy raz zrobiłam wytrawny tort z
tuńczykiem i muszę przyznać, że był to niezły pomysł.

Tort kanapkowy jest bardzo popularny w Szwecji i nazywa się tutaj smörgåstårta. W zeszłym roku zrobiłam tort kanapkowy z
krewetkami, który jest jakby standardowym
tortem kanapkowym. Zawsze piekę spód do
tortu sama, bo wiadomo domowy wypiek jest zawsze lepszy, więc dzisiejszy przepis zacznę od
spodu.

Składniki:Spód do
tortu25 g
drożdży3 dl zimnej
wody3 łyżki
oliwy7 dl
mąki1 ½ łyżeczki
soliNadzienie z
jajek5
jajek, ugotowanych na twardo, posiekane2
jabłka, pokrojone w kostkę2
dymki ze
szczypiorem, posiekane2 dl kremu fraiche1 łyżeczka
curry w proszku
sól do smakuNadzienie z
tuńczykiem1 puszka
tuńczyka z
wody1 mała puszka
kukurydzy2 łyżki posiekanego
kopru1 dl kremu fraiche1 dl
majonezuDo dekoracji2 dl krem fraiche1 dl
majonezu3
pomidory kiściowe koktajlowe2
jajkakapary koktaljowe
szczypiorekzielona sałata, np.
roszponkaWykonanie:Zacznij od upieczenia
spodu do
tortu. Rozpuść
drożdże w wodzie, dodaj
oliwę,
mąkę i
sól i zarób gładkie, elastyczne ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 40 minut, po czym przełóż ciasto do okrągłej formy ( moja o średnicy 26 cm). Piecz na 200ºC, termoobieg przez 25 minut.Zrób nadzienie z
jajek i nadzienie z
tuńczykiem, mieszając podane składniki.Wystudzony spód przekrój na 3 placki. Pierwszy placek posmaruj nadzieniem z
jajek i przykryj drugim plackiem. Na wierzch nałóż nadzienie z
tuńczyka i przykryj trzecim plackiem.Wymieszaj
majonez z kremem fraiche i posmaruj cały tort. Tak przygotowany tort
owiń w folię i włóż do lodówki na kilka godziń lub na noc.Gotowy tort udekoruj.

Polecane przepisyWraps z grillowanym
kurczakiemKanapki ułatwiają życieSkagenröra szwedzka salatka z
krewetek