ßßß
Tort kanapkowy jest bardzo popularny w Szwecji i nazywa się tutaj smörgåstårta. W zeszłym roku zrobiłam tort kanapkowy z krewetkami, który jest jakby standardowym tortem kanapkowym. Zawsze piekę spód do tortu sama, bo wiadomo domowy wypiek jest zawsze lepszy, więc dzisiejszy przepis zacznę od spodu.
Składniki:Spód do tortu25 g drożdży3 dl zimnej wody3 łyżki oliwy7 dl mąki1 ½ łyżeczki soliNadzienie z jajek5 jajek, ugotowanych na twardo, posiekane2 jabłka, pokrojone w kostkę2 dymki ze szczypiorem, posiekane2 dl kremu fraiche1 łyżeczka curry w proszkusól do smakuNadzienie z tuńczykiem1 puszka tuńczyka z wody1 mała puszka kukurydzy2 łyżki posiekanego kopru1 dl kremu fraiche1 dl majonezuDo dekoracji2 dl krem fraiche1 dl majonezu3 pomidory kiściowe koktajlowe2 jajkakapary koktaljoweszczypiorekzielona sałata, np. roszponkaWykonanie:Zacznij od upieczenia spodu do tortu. Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj oliwę, mąkę i sól i zarób gładkie, elastyczne ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 40 minut, po czym przełóż ciasto do okrągłej formy ( moja o średnicy 26 cm). Piecz na 200ºC, termoobieg przez 25 minut.Zrób nadzienie z jajek i nadzienie z tuńczykiem, mieszając podane składniki.Wystudzony spód przekrój na 3 placki. Pierwszy placek posmaruj nadzieniem z jajek i przykryj drugim plackiem. Na wierzch nałóż nadzienie z tuńczyka i przykryj trzecim plackiem.Wymieszaj majonez z kremem fraiche i posmaruj cały tort. Tak przygotowany tort owiń w folię i włóż do lodówki na kilka godziń lub na noc.Gotowy tort udekoruj.
Polecane przepisyWraps z grillowanym kurczakiemKanapki ułatwiają życieSkagenröra szwedzka salatka z krewetek