Piątek i początek weekendu. Warto go zacząć czymś słodkim. Dawno nie piekłam tarty, więc wybór ciasta był bezproblemowy, tartajabłkowa z karmelem i limonkowąśmietanką.Tartajabłkowa nigdy mi się nie znudzi. Uwielbiam jabłka, a ciasto z jabłkami mogłabym jeść codziennie…Tarta z jabłkami to jabłka zapieczona w słodkim sosie przypominającym karmel. Do tarty na ogół podaję sos waniliowy, waniliowe lody lub bitą śmietanę. Dzisiaj do śmietanki dodałam otartą skórkę z limonki i łyżeczkę soku.Tartajabłkowa z karmelemSkładniki:Ciasto na tartę300 ml mąki100 g masła, miękkiego3 łyżki zimnej wody1 łyżk cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaNadzienie do tarty3 jabłka, kwaśne6 łyżek migdałowych płatków, u mnie prażone ze skórką2 jajka100 ml brązowego cukru100 ml golden syropu1 łyżka stopionego masła1 łyżeczka waniliowego ekstraktuWykonanie:Z podanych składników zarób ciasto i bez uprzedniego schłodzenia wyłóż nim formę. Nakłuj widelcem i włóż do lodówki na tak długo jak ci się zejdzie z przygotowaniem nadzienia.Obierz jabłka i pokrój w ósemki. Ułóż je na spodzie tarty. Posyp migdałami.Roztrzep jajka widelcem i wymieszaj z cukrem, syropem, masłem i waniliowym ekstraktem. Wylej masę na jabłka.Piecz tartę na 175ºC (termoobieg) przez około 45 minut. Masa karmelowa powinna się ściąć po tym czasie i być lekko ciągnącej konsystencji.Ubij śmietankę z łyżką cukru pudru. Dodaj sok i otartą skórkę z limonki i lekko wymieszaj.Polecane przepisyPyszna tarta waniliowa z truskawkamiKrucha szarlotka z budyniemPyszna szarlotka orzechowa z papierówekSzarlotka orzechowa z piankąKruche ciasto z owocami