Kotlety mielone to bardzo popularne danie na obiad również w Szwecji. Można je przyrządzić podać na różne sposoby. My uwielbiamy kotlety mielone i kiedy już je robię to od razu pokaźną porcję, bo taki kotlet na kanapce to pożywna wkładka. Na obiad zazwyczaj podaję mielone z ziemniakami i buraczkami, klasyczne wydanie w większości polskich domów. W Szwecji tak jak do köttbullar koniecznie dżem z borówki lub sałatka z buraczków.Dzisiejszy przepis jest lekko zmodyfikowany i zawiera dużo smażonej cebuli, którą dodałam do farszu jak i ułożyłam na kotlecie. Bardzo polecam karmelizować cebulę z odrobiną cukru trzcinowego. Bardzo fajny dodatek do mielonych kotletów.Składniki: na 16 mielonych kotletów1 ½ kg mielonego mięsa, 50 /50300 g ugotowanych ziemniaków i przepuszczonych przez praskę3 jajka100 ml tartej bułki100 ml mleka3 cebule2 łyżki sosu sojowegosól i pieprz do smakuolej i łyżka masła do smażeniaKarmelizowana cebula3 cebule1 łyżeczka cukru trzcinowego2 łyżki olejusól i pieprz do smakWykonanie:Obierz cebule. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z odrobiną oleju. Pozostałą cebulę zetrzyj na tarce. Dodaj roztrzepane jajka w mleku, tartą bułkę i przyprawy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż masa zgęstnieje.Dodaj mielone mięso i zeszkloną cebulę i wymieszaj lekko. Formuj spore kotlety i usmaż na oleju i maśle z obu stron.Cebulę pokrój w cienkie krążki i smaż początkowo w niskiej temperaturze, aż się zeszkli. Teraz posyp cukrem i zwiększ temperaturę. Cebula zbrązowieje lekko. Posól i popieprz do smaku.Podawaj kotlety mielone z karmelizowaną cebulą na wierzchu i pozostałymi dodatkami wedle smaku.Polecane przepisyKuchnia szwedzka biff a´la LindströmSzwedzki puddingMielone z bazylią i mozzarellaKotlety mielone z suszonymi pomidorami