ßßß Cookit - przepis na Szwedzkie kotlety mielone z karmelizowaną cebulą

Szwedzkie kotlety mielone z karmelizowaną cebulą

nazwa

Wykonanie

Kotlety mielone to bardzo popularne danie na obiad również w Szwecji. Można je przyrządzić podać na różne sposoby. My uwielbiamy kotlety mielone i kiedy już je robię to od razu pokaźną porcję, bo taki kotlet na kanapce to pożywna wkładka. Na obiad zazwyczaj podaję mielone z ziemniakami i buraczkami, klasyczne wydanie w większości polskich domów. W Szwecji tak jak do köttbullar koniecznie dżem z borówki lub sałatka z buraczków.
Dzisiejszy przepis jest lekko zmodyfikowany i zawiera dużo smażonej cebuli, którą dodałam do farszu jak i ułożyłam na kotlecie. Bardzo polecam karmelizować cebulę z odrobiną cukru trzcinowego. Bardzo fajny dodatek do mielonych kotletów.
Składniki: na 16 mielonych kotletów
1 ½ kg mielonego mięsa, 50 /50
300 g ugotowanych ziemniaków i przepuszczonych przez praskę
3 jajka
100 ml tartej bułki
100 ml mleka
3 cebule
2 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
olej i łyżka masła do smażenia
Karmelizowana cebula
3 cebule
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smak
Wykonanie:
Obierz cebule. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z odrobiną oleju. Pozostałą cebulę zetrzyj na tarce. Dodaj roztrzepane jajka w mleku, tartą bułkę i przyprawy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż masa zgęstnieje.
Dodaj mielone mięso i zeszkloną cebulę i wymieszaj lekko. Formuj spore kotlety i usmaż na oleju i maśle z obu stron.
Cebulę pokrój w cienkie krążki i smaż początkowo w niskiej temperaturze, aż się zeszkli. Teraz posyp cukrem i zwiększ temperaturę. Cebula zbrązowieje lekko. Posól i popieprz do smaku.
Podawaj kotlety mielone z karmelizowaną cebulą na wierzchu i pozostałymi dodatkami wedle smaku.
Polecane przepisy
Kuchnia szwedzka biff a´la Lindström
Szwedzki pudding
Mielone z bazylią i mozzarella
Kotlety mielone z suszonymi pomidorami
Źródło:http://codojedzenia.pl/szwedzkie-kotlety-mielone-z-karmelizowana-cebula