Wykonanie
Przepis na te kotleciki znalazł mój mąż na kanale "kocham gotować" . Zapragnął ich szczerze więc zakasałam rękawy i zrobiłam. W oryginalnym przepisie podane są z
bułką i surówka z
białej kapusty. Ja zrobiłam do nich greckie tzatziki, które je ożywiły i dodały im lekkości.Składniki:70 dag
ziemniaków50 dag
mięsa mielonego wieprzowo - wołowego1
cebula1
jajopół szklanki
oleju do smażenia
bułka tarta2 łyżki
sosu sojowegosól i
pieprzPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na
oleju. Dodać do niej
mięso i razem przesmażyć przez około pół godziny, tak aby
mięso nabrało brązowego koloru i dobrze się podpiekło. W dużej misce wymieszać
mięso i
ziemniaki, dodać
sos sojowy i
pieprz. Odstawić do ostudzenia.Z masy formować podłużne kotleciki i panierować w rozkłóconym
jajku i
bułce tartej. Obsmażyć na złoto ze wszystkich stron. Ja nie smażyłam kotletów w głębokim tłuszczu, choć tak proponuje kolega z "kocham gotować". Wystarczy centymetrowa warstwa
oleju na patelni.
SMACZNEGO :)