ßßß
Szpinakowe krokiety z kurczakiemSkładniki: na 16 krokietówSzpinakowe naleśniki100 g świeżego, drobno pokrojonego szpinaku4 jajka½ l mleka200 g mąki2 łyżki oleju1 łyżeczka soli
Wrzuć szpinak do blendera i wlej połowę mleka. Zmiksuj pożądnie, dodaj resztę mleka, sól i jeszcze raz zmiksuj. Przelej zawartość do głębokiej miski. Dodaj mąkę i zmiksuj masę tym razem mikserem. Pod koniec dodaj jajka, olej i delikatnie zmiksuj. Usmaż 16 cienkich naleśników na patelni o średnicy 20 cm.Nadzienie z kurczaka300 g obranego z kości i skóry ugotowanego kurczaka250 g pieczarekpęczek świeżej kolendry1 mała cebula1 czerwona chili1 łyżka jasnej tajskiej solisól i pieprz do smakuPanierka5 łyżek zmielonych migdałów lub orzechów2 jajka, rozmąconeszczypta soliolej do smażenia
Mięso kurczaka pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na łyżce oleju. Dodaj pokrojoną i oczyszczoną z nasion chili oraz obrane pieczarki z grubsza pokrojone. Podkręć ogień i szybko smaż, tak,że pieczarki pięknie się zrumienią. Dodaj posiekaną kolendrę. Przełóż warzywa do miski z kurczakiem, dopraw solą, pieprzem i soją i wszystko wymieszaj. Nakładaj po czubatej łyżce nadzienia na każdy naleśnik, zwijaj, zamocz w rozmąconym jajku, a następnie obtocz w migdałach. Smaż krokiety na lekko rozgrzanym tłuszczu po obu stronach.Polecane przepisyTaco naleśniki z mięsem, fetą i cukiniąKoreańskie naleśniki w skandynawskim wydaniu