Wykonanie
Szpinakowe krokiety z
kurczakiem…jak widzicie nie przesadziłam, że obiad z
kurczakiem należy do najczęściej przygotowywanych u mnie w domu. Dzisiaj kolejne krokiety z
kurczakiem . Postanowiłam wypróbować i zrobić krokiety ze
szpinakowych naleśników . Do nadzienia wykorzystałam ugotowany
kurczak, a zamiast tradycyjnej panierki z
tartej bułki użyłam zmielonych
migdałów.
Szpinakowe krokiety z
kurczakiemSkładniki: na 16 krokietów
Szpinakowe naleśniki100 g świeżego, drobno pokrojonego
szpinaku4
jajka½ l
mleka200 g
mąki2 łyżki
oleju1 łyżeczka
soli
Wrzuć
szpinak do blendera i wlej połowę
mleka. Zmiksuj pożądnie, dodaj resztę
mleka,
sól i jeszcze raz zmiksuj. Przelej zawartość do głębokiej miski. Dodaj
mąkę i zmiksuj masę tym razem mikserem. Pod koniec dodaj
jajka,
olej i delikatnie zmiksuj. Usmaż 16 cienkich naleśników na patelni o średnicy 20 cm.Nadzienie z
kurczaka300 g obranego z kości i skóry ugotowanego
kurczaka250 g
pieczarekpęczek świeżej
kolendry1 mała
cebula1 czerwona
chili1 łyżka jasnej tajskiej
solisól i
pieprz do smakuPanierka5 łyżek zmielonych
migdałów lub
orzechów2
jajka, rozmąconeszczypta
soliolej do smażenia
Mięso kurczaka pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki. Pokrój
cebulę w drobną kostkę i zeszklij na łyżce
oleju. Dodaj pokrojoną i oczyszczoną z nasion
chili oraz obrane
pieczarki z grubsza pokrojone. Podkręć ogień i szybko smaż, tak,że
pieczarki pięknie się zrumienią. Dodaj posiekaną
kolendrę. Przełóż warzywa do miski z
kurczakiem, dopraw
solą,
pieprzem i
soją i wszystko wymieszaj. Nakładaj po czubatej łyżce nadzienia na każdy naleśnik, zwijaj, zamocz w rozmąconym
jajku, a następnie obtocz w migdałach. Smaż krokiety na lekko rozgrzanym tłuszczu po obu stronach.Polecane przepisyTaco naleśniki z
mięsem,
fetą i
cukiniąKoreańskie naleśniki w skandynawskim wydaniu