Wykonanie
Sobota, weekend , więc po co stać w kuchni godzinami, kiedy można przyrządzić szybki obiad …oczywiście
makaron . Polecam dzisiaj sos do
makaronu z salsiccia i portabello . Tym razem użyłam surowej salsiccia. Jak ktoś nie wie salsiccia to włoska
kiełbasa, którą można kupić surową jak nasza polska biała ale również jako typową parzoną
kiełbasę.Do sosu użyłam świeżych kiściowych
pomidorów. Smak świeżych
pomidorów jest niezastąpionyw tym sosie, nie mniej jak świeże
oregano. Moje
oregano na balkonie to już niezła kępka i noszę się z zamiarem ją obciąć i ususzyć. Następna partia przy takiej pogodzie odrośnie w mgnieniu oka. Obiad na balkonie czy ogrodzie wśród świeżych
ziół…fantastycznie!

Sos do
makaronu z salsiccia i portabelloSkładniki: na 4 – 5 porcji350 g surowej salsiccia3
dymki3 ząbki
czosnku5
pomidorów kiściowych1 łyżka
oliwy2 duże portabello2 łyżki świeżego
oregano, posiekanego500 g
makaronu, u mnie spiralki trzykolorowe3 łyżki utartego
parmezanu2 łyżki posiemanej
natki pietruszki
Pokrój portabello w paski i podsmaż na rozgrzanej
oliwie. Wyjmij
grzyby z patelni na talerz i włóż
kiełbasę wyjętą z flaka i pokrojoną. Dodaj pokrojoną
dymkę i
czosnek i smaż przez 5 minut. W
między czasie zalej
pomidory wrzątkiem, a po 20 minutach obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj
pomidory i
grzyby do
kiełbasy , przyraw
solą,
pieprzem i świeżym
oregano. Gotuj przez 10 minut. Ugotuj
makaron w lekko osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z sosem. Podaj sos z utartym
parmezanem i posiekaną
pietruszką.Polecane przepisyKlopsiki z salciccia w
pomidorowym sosieGołąbki z
młodej kapustyPrzepis na
udka z kurczakaPora na
makaronGemelli, smażone
grzyby i kolejny przepis na pesto