Wykonanie

Wyczerpał mi się zapas słodkich bułeczek i drożdżówek w zamrażalce. Upiekłam dzisiaj ślimaczki
drożdżowe z nutellą . Strzał w dziesiątkę, bo takie
czekoladowe ślimaczki smakują super i prawdę mówiąc znowu pustki…

Składniki:
Ciasto drożdżowe50 g
drożdży150 g
masła, miękkiego2 ½ dl
mleka2 ½ dl
śmietanki1½ łyżeczki
soli100 ml
cukru1 łyżeczka
kardamonu, ugniecionego w moździerzu3 st
żółtka1,3 l
mąki pszennejNadzienie1 słoik nutellii5 łyżek
czekolady, grubo posiekanej, około 100 gram
jajko do posmarowaniaWykonanie:Rozpuść
drożdże w podgrzanym
mleku i
śmietanie. Dodaj
cukier,
mąkę,
kardamon i
sól. Zacznij zagniatać ciasto przy pomocy asystenta kuchennego lub ręcznie. Dodaj
żółtka i
masło. wyrabiaj ciasto przez 20 minut, po czym odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.Rozwałkuj dwa prostokąty o wielkości 25 x 40 cm i posmaruj nutellą,a nastepnie pokrusz
czekoladę.
Zwiń w rulon i pokrój na 2 cm grubości kawałki. Posmaruj
jajkiem i ponownie zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.Piecz ślimaczki w piekarniku na 225ºC (termoobieg) przez 10 minut.

Polecane przepisySzwedzkie bułeczki z
cynamonem i perłowym
cukremSłodkie bułeczki z
kardamonem,
czekoladą i
orzechamiSłodkie
cynamonki z
jagodamiPrawie dietetyczne drożdżówkiOwsiane bułeczki z
cynamonem