Sałatka z jarmużu, mojego ulubionego sera halloumi i buraczków to nieodzowna przystawka na świątecznym stole, którą można przyrządzić na poczekaniu. Jarmuż odkryty na nowo przechodzi swój renesans. Jeszcze nie tak dawno można było kupić jarmuż jedynie jesienią i zimą. Dzisiaj nie ma problemu z kupnem jarmużu praktycznie przez cały rok. I dobrze, bo to takie zdrowe i smaczne warzywo. Polecam!Sałatka z jarmużu halloumi i buraczkówSkładniki:4 porcje300 g jarmużu1 łyżka jabłkowegooctu1 łyżka oliwy1 łyżka płynnego mioduszczypta mielonego szafranu200 g halloumi2 odfiletowane pomarańcze4 burakisól do smakutrochę świeżych ziół do posypania, u mnie tymianekObierz buraki i pokrój w plasterki. Skropoliwą, posyp solą i upiecz w piekarniku lub ugrilluj na grillowej patelni. Obierz jarmuż z twardych łodyg i grubo pokrój. Zblanszuj w lekko osolonej wodzie przez minutę. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Ułóż jarmuż na półmisku. Ułóż odfiletowane pomarańcze. Pokrój halloumi na plasterki i usmaż na odrobinie oleju lub grillowej patelni. Dodaj halloumi do sałatki wraz z burakami. Wymieszaj oliwę, miód, szafran i ocet. Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę.Polecane przepisySzwedzka sałatka ziemniaczanaBabka ucierana z zurawina, czekolada i orzechamiPesto z jarmużu i orzechów cashewBiała kapusta z zasmażkąDrożdżowa babka wielkanocna