ßßß Cookit - przepis na Marynowane pieczone buraki

Marynowane pieczone buraki

nazwa

Wykonanie

Ciekawy sposób zamarynowania buraków, które nie tylko świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu ale są świetną przekąską czy dodatkiem do kanapek, sałatek, surówek a jak sama Dominika pisze idealne również na przyjęcie w formie carpaccio z rukolą i bryndza lub parmezanem ale dla mnie same w sobie świetnie smakują. Przepis z książki Dominiki Wójciak " Warzywo ".
Składniki :
6-8 upieczonych w skórce buraków
sok i skórka z 1 pomarańczy
4-6 łyżek octu sherry lub dobrej jakości octu balsamicznego
4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżka miodu
4 gałązki świeżego tymianku
sól, pieprz
Upieczone buraki obieramy i siekamy lub ścieramy na mandolinie na cienkie plasterki. Sok z buraków zachowujemy.
Sok, skórkę z pomarańczy, miód, ocet i oliwę mieszamy razem. Dodajemy liście tymianku. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Marynatą zalewamy buraki. Lekko, delikatnie przemieszać całość. Całość przekładamy do słoika lub innego szczelnie zamykanego naczynia. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Buraki przechowujemy w lodówce 7-10 dni.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2016/04/Marynowane-pieczone-buraki.html