Wykonanie
Ciekawy sposób zamarynowania
buraków, które nie tylko świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu ale są świetną przekąską czy dodatkiem do kanapek, sałatek, surówek a jak sama Dominika pisze idealne również na przyjęcie w formie carpaccio z
rukolą i
bryndza lub
parmezanem ale dla mnie same w sobie świetnie smakują. Przepis z książki Dominiki Wójciak " Warzywo ".
Składniki :6-8 upieczonych w skórce
burakówsok i skórka z 1
pomarańczy4-6 łyżek
octu sherry lub dobrej jakości
octu balsamicznego4 łyżki
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia1 łyżka
miodu4 gałązki świeżego
tymiankusól,
pieprzUpieczone
buraki obieramy i siekamy lub ścieramy na mandolinie na cienkie plasterki. Sok z
buraków zachowujemy.Sok, skórkę z
pomarańczy,
miód,
ocet i
oliwę mieszamy razem. Dodajemy liście
tymianku. Doprawiamy
solą i sporą ilością
pieprzu. Marynatą zalewamy
buraki. Lekko, delikatnie przemieszać całość. Całość przekładamy do słoika lub innego szczelnie zamykanego naczynia. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Buraki przechowujemy w lodówce 7-10 dni.Smacznego :)