ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki wieprzowe marynowane w miodzie

Polędwiczki wieprzowe marynowane w miodzie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj postanowiłam wypróbować pierwszy przepis z książki Anny Starmach "Pyszne 25" . Wybór padł na apetycznie wyglądające polędwiczki w miodowo-musztardowej marynacie . Jednak najbardziej ujął mnie pomysł na sałatkę orzechowo-jabłkową . Łatwo, szybko i smacznie.
Składniki:
400g polędwiczek wieprzowych
Marynata:
2 łyżki musztardy (ja użyłam dwóch musztard delikatesową i dijon)
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
tymianek, rozmaryn
Orzechowo-jabłkowa sałatka:
mieszanka ulubionych sałat
garść orzechów (u mnie piniowe)
2 jabłka
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Zioła wymieszać ze wszystkimi składnikami marynaty.
Polędwiczki pokroić w ok.1cm grubości plastry i włożyć do marynaty. Mięso odstawić na minimum 15 minut.
W międzyczasie uprażyć orzechy na suchej patelni, aż lekko zbrązowieją. W przypadku większych orzechów grubo je posiekać.
Jabłka umyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie przełożyć je do miski, dodać orzechy i sałatę. Polać odrobiną oliwy i wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oliwy i smażyć plasterki mięsa ok. 2 minut z każdej strony.
Podawać z sałatką orzechowo-jabłkową.
Źródło:http://pasja-patki.blogspot.com/2015/01/poledwiczki-wieprzowe-marynowane-w.html