Wykonanie

Sezon na bob otwieram
sałatką z
bobu,
fety,
orzechów cashew i
kaparów, którą
jadłam będąc w gościach. Do tej warzywnej sałatki zrobiłam również prosty
sos czosnkowy .Przepis na
sałatkę z
bobem,
fetą,
orzechami cashew (nerkowca) i
kaparamiSkładniki: na 5-6 porcji80 g liści
sałaty różnych typów (
szpinak,
zieloną sałatą z czerwonymi brzegami,
sałata lodowa)50 g
orzechów nerkowca, zrumienione ale niesolone100 g
fety200g
bobu, obrany1 łyżka
kaparówSos czosnkowy2 dl
jogurtu greckiego1 łyżka
majonezuząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskęWykonanie:Gotuj
bób w lekko osolonej wodzie, około 3 minut , odcedź i przelej zimną
wodą. Gdy ostygnie, obierz ze skórki.Z
jogurtu majonezu i
czosnku zrób sos.Umyj liście
sałaty i porozrywaj na mniejsze kawałki, jeśli są one duże.Na plaskim talerzu uloz liście
sałaty na przemian z
bobem,
kaparami i
orzechami cashew.Na koncu pokrusz
fetę i polej
sosem czosnkowym.

Polecane przepisyLekkie sałatki nie tylko do grilla
Marchewka inaczej
Szpinak króluje w mojej kuchni!Zielone spaghetti z köttbullar czyli szwedzkimi klopsikamiWytrawna
tarta z
szynką ,
fetą i
chili