Wykonanie

Przepis na
ciasto francuskie ze
szpinakiem i
fetą. Mamy dla Was prosty przepis na przystawkę lub przekąskę. Wykonanie
ciasta francuskiego jest czasochłonne, dlatego przedstawiamy Wam przepis z gotowego ciasta, dostępnego w chyba każdym supermarkecie. Taka przekąska jest szybka do przyrządzenia i niezwykle smaczna!Składniki na nadzienie:1/2 kg
szpinaku250 g
sera feta1/2 kostki
masłamała główka
czosnkuSkładniki na
sos czosnkowy:mały
jogurt bałkański3 łyżki
majonezukilka ząbków
czosnku (najlepiej niebieskiego)
pieprzsólzioła prowansalskiePozostałe składniki:
ciasto francuskieSposób przygotowania:1.
Szpinak dusimy, do momentu aż wyparuje
woda.2. Dodajemy
masło i rozdrobiony
czosnek (może być wyciśnięty przez praskę) i przez dodatkowe kilka minut dusimy. Następnie odstawimy do wystudzenia.3. Po wystudzeniu dodajemy
ser feta i mieszamy.4.
Ciasto francuskie kroimy w kwadraty (jeden płat ciasta dzielimy na 8 części), nakładamy na nie farsz i rogi ciasta sklejamy ciasto do środka (jak na zdjęciu).5. Pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach Celsjusza ok. 15-20 minut.6. W międzyczasie wyciskamy przez praskę
czosnek i dodajemy do pozostałych składników sosu – wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku.7.
Ciasto francuskie ze
szpinakiem i
fetą jest gotowe! Odstaw je do ostygnięcia :)Smacznego! Po przygotowaniu napisz w komentarzach czy wszystko poszło zgodnie z
planem i przepisem! :)