ßßß Cookit - przepis na Pyszny paprykarz z makrelą

Pyszny paprykarz z makrelą

nazwa

Wykonanie

Pyszny paprykarz muszę przyznać…dawno nie jadłam takich smakołyków. Zapomnijcie o kupnym paprykarzu, kiedy taki paprykarz to naprawdę nic trudnego!
Składniki: na 6 kanapek
1 wędzona makrela
2 czerwone chili
1 cebula
100 g ryżu, u mnie avorio
2 łyżki oliwy z oliwek
400 ml rybnego bulionu
100 ml sosu chili, gęsty
2 łyżki słodkiego sosu chili
1 łyżeczka przecieru
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Oczyść chili z ziaren i pokrój w cienkie paski. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Podsmaż cebulę i chili na oliwie prze 2 minuty, po czym dodaj ryż. Kiedy ryż zaczyna błyszczeć wlewaj partiami bulion, cały czas mieszając podobnie jak w risotto.
Kiedy ryż jest już gotowy dodaj przecier, obydwa chili sosy, dopraw solą, pieprzem, octem i pietruszką. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z kuchni. Ostudź.
Obierz makrelę ze skóry i ości i wymieszaj z ryżem. Wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę, aby smaki się przegryzły.
Paprykarz świetnie pasuje na kanapki . Oczywiście u mnie świeżo upieczony chleb na zakwasie
Polecane przepisy
Skagenröra szwedzka salatka z krewetek
Sałatka z wędzonego łososia i raków
Śledzie śródziemnomorskie z oliwkami i kaparami
Zimna przekąska z krewetek
Lekka sałatka z awokado i jajek
Źródło:http://codojedzenia.pl/pyszny-paprykarz-z-makrela