Wykonanie
Wypiekam
chleb regularnie, a
chleb na zakwasie lubię najbardziej.
Chleb na zakwasie zawsze pięknie wyrasta, zachowuje długo świeżość i ma puszystą strukturę.
Chleb na zakwasie to wyzwanie, a jak się uda to niesamowita radocha i dla oka i dla podniebienia.Dzisiaj upiekłam
chleb za zakwasie dla leniwców takich jak ja. Jak mi się nie chce formować zgrabnych bułeczek czy równiutkich bochenków to rozciągam
chlebowe ciasto w prostokąt wielkości blachy do pieczenia i dzielę nie do końca na w miarę równe kwadraty.
Chleb pięknie wyrasta, a po upieczeniu lekko się odrywa. Spróbujcie!Z tego przepisu można upiec
bagietki,
bułki jak również bochenki .
Pszenny chleb na zakwasieSkładniki:20 kawałków800 g
pszennej mąki do
chleba½ l
wody300 g żytniego zakwasu, tutaj przepis1 łyżka
soli3 łyżki różnych nasion i pestek do posypania, u mnie czarny
sezam i
dynia
Rozpuść zakwas w wodzie. Dodaj
mąkę i zagnieć ciasto. Po 5 minutach dodaj
sól i zagniataj ciasto jeszcze przez 10 minut. Jeśli już się pojawiają
nitki glutenu, ciasto jest gotowe do wyrastania. Przykryj folią i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z naczynia i złóż kilka
razy, rozciągając ciasto w prostokąt an następnie składając w kopertę. Włóż do naczynia i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie powtórz czynność składania. Po 15 minutach rozciągnij ciasto w prostokąt i przełóż na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem. Szpatułką do
chleba lub nożem natnij
chleb na 20 kwadratów. Posmaruj
wodą z rozpuszczonym
miodem i posyp nasionami. Pozostaw do ostatniego wyrośnięcia na godzinę. Piecz
chleb w nagrzanym na 250ºC piekarniku na termoobiegu przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz
chleb jeszcze przez 15 minut.Polecane przepisyDyniowa focaccia z chorizo i
oliwkamiChleb levain z durum
Chleb czekoladowy z
rodzynkamiPizza
chleb bake offPszenno
żytni chleb z blachy