Wykonanie
Dynia wciąż jeszcze nie wykorzystana w całości, stąd kolejny przepis z
dynią, tym razem
chleb dyniowy na zakwasie. Wszyscy, którzy często odwiedzają mój blog wiedzą, ze uwielbiam wypiekać domowy
chleb wszelakiej
maści. Dzisiaj wypróbowałam upiec
chleb z
dynią i nasionami
dynii na zakwasie żytnim, z dodatkiem
drożdży.
Chleb dyniowy na zakwasie to
chleb pszenno żytni. Upiekłam go z przesianej
mąki żytniej jak również tej pełnoziarnistej no i oczywiście
mąki pszennej. Mój zakwas żytni ma już prawie dwa lata licząc od pierwszego zaczynu. Z zakwasem postępuję jak z dzieckiem. Higienicznie, karmię
wodą i żytnią
mąką, po każdym ubraniu zakwasu do wypieku
chleba.
Chleb na zakwasie jest bardzo pyszny.
Chleb musi tez być dobrze wypieczony.
Składniki:3
chlebki foremkowe2 ½ dl zakwasu żytniego4-5 dl zimnej
wody1 łyżka melasy20 g świeżych
drożdży4 dl
mąki żytniej , przesianej2 dl
mąki żytniej , pełnoziarnistej8-9 dl
mąki pszennej250 pieczonej
dynii2 dl pestek
dynii + 2 łyżki do posypania3 łyżeczki
soliWykonanie:Przygotuj misę, może być od robota kuchennego. Wymieszaj zakwas,
drożdże, melasę z częścią
maki. Dodaj
wodę i resztę
mąki po trochu oraz upieczoną
dynie , pokrojoną na kawałki,
pestki dynii i
sól.Zarób dosyć lepkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny. W ciągu wyrastania wyłóż ciasto na posypaną
mąką powierzchnię i złóż dwa
razy.Podziel ciasto
chlebowe na trzy części i umieść w podłużnych foremkach wyłożonych pergaminem. Posyp
pestkami dynii i pozostaw do wyrośnięcia na dwie godziny.Piecz
chleb dyniowy na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz
chleb jeszcze przez 30 minut. Po upieczeniu wyjmij
chleby z foremek i studź na metalowej siatce.
Polecane przepisyDuński
chleb żytniŻytni chleb na zakwasie z
rodzynkamiJak zrobić zakwas żytni?
Chleb jabłkowy pieczony na poolish