ßßß
Dynia wciąż jeszcze nie wykorzystana w całości, stąd kolejny przepis z dynią, tym razem chleb dyniowy na zakwasie. Wszyscy, którzy często odwiedzają mój blog wiedzą, ze uwielbiam wypiekać domowy chleb wszelakiej maści. Dzisiaj wypróbowałam upiec chleb z dynią i nasionami dynii na zakwasie żytnim, z dodatkiem drożdży.Chleb dyniowy na zakwasie to chleb pszenno żytni. Upiekłam go z przesianej mąki żytniej jak również tej pełnoziarnistej no i oczywiście mąki pszennej. Mój zakwas żytni ma już prawie dwa lata licząc od pierwszego zaczynu. Z zakwasem postępuję jak z dzieckiem. Higienicznie, karmię wodą i żytnią mąką, po każdym ubraniu zakwasu do wypieku chleba. Chleb na zakwasie jest bardzo pyszny. Chleb musi tez być dobrze wypieczony.
Składniki:3 chlebki foremkowe2 ½ dl zakwasu żytniego4-5 dl zimnej wody1 łyżka melasy20 g świeżych drożdży4 dl mąki żytniej , przesianej2 dl mąki żytniej , pełnoziarnistej8-9 dl mąki pszennej250 pieczonej dynii2 dl pestek dynii + 2 łyżki do posypania3 łyżeczki soliWykonanie:Przygotuj misę, może być od robota kuchennego. Wymieszaj zakwas, drożdże, melasę z częścią maki. Dodaj wodę i resztę mąki po trochu oraz upieczoną dynie , pokrojoną na kawałki, pestki dynii i sól.Zarób dosyć lepkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny. W ciągu wyrastania wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i złóż dwa razy.Podziel ciasto chlebowe na trzy części i umieść w podłużnych foremkach wyłożonych pergaminem. Posyp pestkami dynii i pozostaw do wyrośnięcia na dwie godziny.Piecz chleb dyniowy na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz chleb jeszcze przez 30 minut. Po upieczeniu wyjmij chleby z foremek i studź na metalowej siatce.
Polecane przepisyDuński chleb żytniŻytni chleb na zakwasie z rodzynkamiJak zrobić zakwas żytni?Chleb jabłkowy pieczony na poolish