ßßß Cookit - przepis na Chleb dyniowy na zakwasie

Chleb dyniowy na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Dynia wciąż jeszcze nie wykorzystana w całości, stąd kolejny przepis z dynią, tym razem chleb dyniowy na zakwasie. Wszyscy, którzy często odwiedzają mój blog wiedzą, ze uwielbiam wypiekać domowy chleb wszelakiej maści. Dzisiaj wypróbowałam upiec chleb z dynią i nasionami dynii na zakwasie żytnim, z dodatkiem drożdży.
Chleb dyniowy na zakwasie to chleb pszenno żytni. Upiekłam go z przesianej mąki żytniej jak również tej pełnoziarnistej no i oczywiście mąki pszennej. Mój zakwas żytni ma już prawie dwa lata licząc od pierwszego zaczynu. Z zakwasem postępuję jak z dzieckiem. Higienicznie, karmię wodą i żytnią mąką, po każdym ubraniu zakwasu do wypieku chleba. Chleb na zakwasie jest bardzo pyszny. Chleb musi tez być dobrze wypieczony.
Składniki:
3 chlebki foremkowe
2 ½ dl zakwasu żytniego
4-5 dl zimnej wody
1 łyżka melasy
20 g świeżych drożdży
4 dl mąki żytniej , przesianej
2 dl mąki żytniej , pełnoziarnistej
8-9 dl mąki pszennej
250 pieczonej dynii
2 dl pestek dynii + 2 łyżki do posypania
3 łyżeczki soli
Wykonanie:
Przygotuj misę, może być od robota kuchennego. Wymieszaj zakwas, drożdże, melasę z częścią maki. Dodaj wodę i resztę mąki po trochu oraz upieczoną dynie , pokrojoną na kawałki, pestki dynii i sól.
Zarób dosyć lepkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny. W ciągu wyrastania wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i złóż dwa razy.
Podziel ciasto chlebowe na trzy części i umieść w podłużnych foremkach wyłożonych pergaminem. Posyp pestkami dynii i pozostaw do wyrośnięcia na dwie godziny.
Piecz chleb dyniowy na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz chleb jeszcze przez 30 minut. Po upieczeniu wyjmij chleby z foremek i studź na metalowej siatce.
Polecane przepisy
Duński chleb żytni
Żytni chleb na zakwasie z rodzynkami
Jak zrobić zakwas żytni?
Chleb jabłkowy pieczony na poolish
Źródło:http://codojedzenia.pl/chleb-dyniowy-na-zakwasie