Wykonanie
Pumpkin Rye Sourdough Bread
Stęskniłam się za
chlebami żytnimi. Latem lepiej smakują puszyste bochenki pszenne z
oliwą i
sałatkami, a od jesieni można już piec
chleby żytnie, które mają cięższy miękisz i świetnie pasują do domowego smalczyku lub pasztetu.A jak jesień i październik to
dynie. Kolorowe
dynie, w których
słonecznym miąższu zamieszkało ciepło i
słodycz lata.
Chleb żytni z dodatkiem dyni udał się lepiej niż przypuszczałam. Za przepis wyjściowy posłużył mi mój
Chleb pytlowy . Postanowiłam wzmocnić strukturę ciasta dodatkiem silnej
maki pszennej. Spodziewałam się, że przecier z dyni może je osłabić.Przecier
dyniowy obciąża nieco ciasto, ale dodaje mu dodatkowej wilgoci i pięknego koloru. Smak dyni jest bardzo słabo wyczuwalny.
Cukier w niej zawarty zawarty jest dodatkową pożywką dla zakwasu.
Chleb szybko rośnie,Aby wykonać przecier z dyni, pokroiłam ją na małe kawałki i rozgotowałam w minimalnej ilości
wody. Jeszcze korzystniej byłoby
dynię uparować lub upiec w piekarniku. Od gęstości przecieru zależy ilość
wody, jaką dodamy do ciasta
chlebowego. Myślę, że nie powinno być jej więcej niż 200-230 ml.
zaczyn50 g aktywnego zakwasu żytniego250 g jasnej
mąki żytniej 720250 g
wodySkładniki mieszamy i zostawiamy na 8-12 godzinciasto
chlebowecały zaczyn150-200 g
wody (zależy od gęstości przecieru
dyniowego)150 g bardzo gęstego przecieru
dyniowego100 g wysokobiałkowej
mąki pszennej (dałam Manitobę)250 g jasnej
mąki żytniej 72040 g pokruszonych pestek dyni1,5 łyżeczki
soliZaczyn robię zwykle w misce, w której
potem wyrabiam ciasto na
chleb.Do miski z wyrośniętym zaczynem dodajemy
wodę i przecier
dyniowy. Dokładnie mieszamy. Powinno powstać gęste, ale lejące się ciasto. Do tego dodajemy
mąkę pszenną i dokładnie mieszamy łyżką, aż powstanie gładkie ciasto i jeszcze 1 minutę. Do tego dodajemy
mąkę żytnią i mieszamy ponownie ciasto łyżką ale już tylko tyle czasu, aby składniki się połączyły i powstało jednorodne ciasto, nie dłużej.Pozostawiamy na 15 minut, a po tym czasie przekładamy ciasto
łopatką do wyłożonej papierem do pieczenia foremki 30 x 11 cm. Powierzchnię wyrównujemy mokrą ręką, i posypujemy
pestkami dyni. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, na przykład w piekarniku z włączoną żarówką na 1,5 godziny. Ciasto powinno dorosnąć do brzegów formy.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 20 minut i następnie w 210 stopniach jeszcze 10-15 minut.
Chleb został skomponowany i upieczony z okazjiŚwiatowego Dnia
Chleba celebrowanego już po raz ósmy przez Zorrę na jej blogu .