Wykonanie
Duński
chleb żytni to chluba Danii i moja, że mi się udało taki
chleb upiec. Jest to
chleb żytni na zakwasie.
Chleb ten robi się dokładnie na odwrót, bez zaczynu, a za to już wymieszane ciasto
chlebowe pozostawia się do wyrośnięcia na 12 godzin.
Chleb rośnie jak na drożdżach choć bez
drożdży!
Do wypieku tego
chleba jest potrzebny aktywny zakwas żytni, który należy dokarmić na dobę przed zarobieniem
chleba, wtedy
chleb wyrośnie jak należy. Mój
chleb podwoił objętość. Duński
chleb żytni to
chleb bez zagniatania. Zamieszane łyżką ciasto należy piec w podłużnej foremce, wyłożonej pergaminem. Gdy
chleb już wyrośnie trzeba go ponakłuwać aż do samego dna.
Chleb zawiera dużo
wody i ulatniająca się para podczas pieczenia może spowodować, że skórka będzie odstawać od reszty
chleba. Nakłucia przeciwdziałają temu.
Do wypieku tego
żytniego chleba użyłam
mąki żytniej z
otrębami jak na zdjęciu poniżej. Poza tym połamane ziarna żyta,
nasiona słonecznika i
siemienia lnianego.
Duński
chleb żytni to
chleb dojrzewający, który z każdym dniem starzenia smakuje coraz lepiej, a na pewno mniej się kruszy. Ja się o tym już przekonałam, po to już mój drugi wypiek tego
żytniego chleba i na pewno nie ostatni.
Przepis na duński
chleb żytni na zakwasieSkładniki:podłużna foremka o wymiarach 12cm x 30cm250 ml połamane ziarna żyta250 ml
mąki żytniej250 ml
mąki pszennej400-500 ml zimnej
wody150 ml zakwasu żytniego3 łyżki melasy½ łyżki
soli100 ml
nasion słonecznika2 łyżki
siemienia lnianegoWykonanie:Wszystkie składniki wymieszaj łyżką, przykryj folią i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie musisz ocenić czy
chleb potrzebuje więcej
wody lub
mąki. Najlepiej zarób
chleb na początek z 400 ml
wody.Ciasto
chlebowe ma być dosyć gęste (wciśnięta łyżka stoi).
Mąka mące nie równa, więc proces wchłaniania
wody jest różny. Robiąc
chleb za pierwszym razem użyłam 500 ml
wody, a teraz 450 ml.Przełóż ciasto
chlebowe do podłużnej foremki o długości 30 cm, wyłożonej pergaminem. Wygładź
chleb, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 12 godzin w temperaturze pokojowej.Piecz
chleb na 200ºC termobieg przez godzinę, po czym zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz jeszcze przez 15 minut.Wyjmij
chleb z foremki i ostudź na metalowej kratce.
Polecane przepisy
Chleb żytni na zakwasie z
rodzynkami i
migdałamiŻytni chleb na zakwasie z
rodzynkamiChleb oliwkowy na zakwasieJak zrobić zakwas żytni?
Chleb dyniowy na zakwasie