Wykonanie
Co tu dużo gadać, po prostu uwielbiam piec
chleb. Szlifuję moje umiejętności cały czas i choć mam już jakąś wprawę w pieczeniu
chleba to zdarza mi się, że
chleb czasami mi nie wyjdzie tak jak trzeba. Pieczenia
chleba do długa szkoła, a moja trwa już pięć lat. Każdy nowy rodzaj
chleba wymaga dopracowania, bo chociaż wzoruję się na innych przepisach czy poradach to jednak nigdy nie wykorzystuję ich tak do końca w oryginalnej postaci.Pieczenie
chleba to sztuka, która w dużej mierze zależy od rodzaju
mąki jakiej używamy. Najlepsza jest
mąka ta wysokoproteinowa, mielona kamieniem. Zawsze podkreślam, że
mąka mące nierówna i chociaż mój przepis na
chleb w pełni satysfakcjonuje mnie to nie znaczy, że drugiej osobie uda się upiec podobny
chleb . Tak, tak wszystko zależy od
mąki…ale jeśli już ma się wprawę co do konsystencji
chlebowego ciasta czy jak zrobić
chlebowy zakwas, kiedy wiedzieć, że
chleb już jest wyrośnięty czy upieczony, jak uzyskać chrupiącą skórkę czy
chleb z dziurami jak w
szwajcarskim serze… to pozostaje tylko eksperymentować i wypiekać
pieczywo swoich marzeń.
Dzisiaj miałam przyjemność upiec
chleb orkiszowo żytni na zakwasie z mnóstwem nasion. Pyszny
chleb z formy, powiedziałabym mało pracochłonny, ale nieco czasochłonny, wiadomo
chleb na zakwasie wymaga swojego czasu, a ten rósł najpierw w ciepłym miejscu, a
potem przez noc w lodówce. Bochenek pokaźny, starczy na długo przy takim nakładzie czasu.
Chleb orkiszowo żytni na zakwasieSkładniki:1 bochenek z formy180 g aktywnego żytniego zakwasu250 g
wody100 ml
jogurtu1 czubata łyżka melasy230 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej80 g
mąki żytniej razowej1 łyżka
soli200 g
nasion słonecznika100 g pestek dyni50 g nasion
sezamu25 g nasion
lnianego siemienia25 g
makuWymieszaj zakwas z
wodą,
jogurtem i melasą. Dodaj obie
mąki i wymieszaj łyżką do połączenia. Przykryj folią i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Dodaj później nasiona i
sól i dokładnie wymieszaj. Ciasto jest dosyć gęste ale takie ma być. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 3 godziny. Składaj ciasto
chlebowe jak kopertę co godzinę.
Chleb będzie miał lepszą strukturę. Po tym czasie przełóż
chleb do podłużnej foremki o rozmiarach 10 cm x 25 cm. Foremkę wysmaruj tłuszczem, oprósz
mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 4 godziny w ciepłym miejscu, a następnie włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg i piecz
chleb przez około 50 minut. Wyjmij z piekarnika i studź
chleb przez pierwsze 10 minut w formie ,
potem wyjmij na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia.Polecane przepisy
Chleb żytni na zakwasie z
rodzynkami i
migdałamiPizza
chleb bake offDuński
chleb żytniNaan na zakwasieKolejne przypadki pieczenia
chleba