ßßß
Dzisiaj miałam przyjemność upiec chleb orkiszowo żytni na zakwasie z mnóstwem nasion. Pyszny chleb z formy, powiedziałabym mało pracochłonny, ale nieco czasochłonny, wiadomo chleb na zakwasie wymaga swojego czasu, a ten rósł najpierw w ciepłym miejscu, a potem przez noc w lodówce. Bochenek pokaźny, starczy na długo przy takim nakładzie czasu.
Chleb orkiszowo żytni na zakwasieSkładniki:1 bochenek z formy180 g aktywnego żytniego zakwasu250 g wody100 ml jogurtu1 czubata łyżka melasy230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej80 g mąki żytniej razowej1 łyżka soli200 g nasion słonecznika100 g pestek dyni50 g nasion sezamu25 g nasion lnianego siemienia25 g maku
Wymieszaj zakwas z wodą, jogurtem i melasą. Dodaj obie mąki i wymieszaj łyżką do połączenia. Przykryj folią i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Dodaj później nasiona i sól i dokładnie wymieszaj. Ciasto jest dosyć gęste ale takie ma być. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 3 godziny. Składaj ciasto chlebowe jak kopertę co godzinę. Chleb będzie miał lepszą strukturę. Po tym czasie przełóż chleb do podłużnej foremki o rozmiarach 10 cm x 25 cm. Foremkę wysmaruj tłuszczem, oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 4 godziny w ciepłym miejscu, a następnie włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg i piecz chleb przez około 50 minut. Wyjmij z piekarnika i studź chleb przez pierwsze 10 minut w formie , potem wyjmij na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia.Polecane przepisyChleb żytni na zakwasie z rodzynkami i migdałamiPizza chleb bake offDuński chleb żytniNaan na zakwasieKolejne przypadki pieczenia chleba