ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowo żytni na zakwasie

Chleb orkiszowo żytni na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Co tu dużo gadać, po prostu uwielbiam piec chleb. Szlifuję moje umiejętności cały czas i choć mam już jakąś wprawę w pieczeniu chleba to zdarza mi się, że chleb czasami mi nie wyjdzie tak jak trzeba. Pieczenia chleba do długa szkoła, a moja trwa już pięć lat. Każdy nowy rodzaj chleba wymaga dopracowania, bo chociaż wzoruję się na innych przepisach czy poradach to jednak nigdy nie wykorzystuję ich tak do końca w oryginalnej postaci.
Pieczenie chleba to sztuka, która w dużej mierze zależy od rodzaju mąki jakiej używamy. Najlepsza jest mąka ta wysokoproteinowa, mielona kamieniem. Zawsze podkreślam, że mąka mące nierówna i chociaż mój przepis na chleb w pełni satysfakcjonuje mnie to nie znaczy, że drugiej osobie uda się upiec podobny chleb . Tak, tak wszystko zależy od mąki…ale jeśli już ma się wprawę co do konsystencji chlebowego ciasta czy jak zrobić chlebowy zakwas, kiedy wiedzieć, że chleb już jest wyrośnięty czy upieczony, jak uzyskać chrupiącą skórkę czy chleb z dziurami jak w szwajcarskim serze… to pozostaje tylko eksperymentować i wypiekać pieczywo swoich marzeń.
Dzisiaj miałam przyjemność upiec chleb orkiszowo żytni na zakwasie z mnóstwem nasion. Pyszny chleb z formy, powiedziałabym mało pracochłonny, ale nieco czasochłonny, wiadomo chleb na zakwasie wymaga swojego czasu, a ten rósł najpierw w ciepłym miejscu, a potem przez noc w lodówce. Bochenek pokaźny, starczy na długo przy takim nakładzie czasu.
Chleb orkiszowo żytni na zakwasie
Składniki:
1 bochenek z formy
180 g aktywnego żytniego zakwasu
250 g wody
100 ml jogurtu
1 czubata łyżka melasy
230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
80 g mąki żytniej razowej
1 łyżka soli
200 g nasion słonecznika
100 g pestek dyni
50 g nasion sezamu
25 g nasion lnianego siemienia
25 g maku
Wymieszaj zakwas z wodą, jogurtem i melasą. Dodaj obie mąki i wymieszaj łyżką do połączenia. Przykryj folią i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Dodaj później nasiona i sól i dokładnie wymieszaj. Ciasto jest dosyć gęste ale takie ma być. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 3 godziny. Składaj ciasto chlebowe jak kopertę co godzinę. Chleb będzie miał lepszą strukturę. Po tym czasie przełóż chleb do podłużnej foremki o rozmiarach 10 cm x 25 cm. Foremkę wysmaruj tłuszczem, oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 4 godziny w ciepłym miejscu, a następnie włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg i piecz chleb przez około 50 minut. Wyjmij z piekarnika i studź chleb przez pierwsze 10 minut w formie , potem wyjmij na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia.
Polecane przepisy
Chleb żytni na zakwasie z rodzynkami i migdałami
Pizza chleb bake off
Duński chleb żytni
Naan na zakwasie
Kolejne przypadki pieczenia chleba
Źródło:http://codojedzenia.pl/chleb-orkiszowo-zytni-na-zakwasie