Wykonanie
« Powrót  Opis:Gdybyśmy kroili
chleb od razu po upieczeniu będzie się on mocno kleił do noża. Najlepiej jest dać mu trochę przestygnąć.
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 480 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka pszenna 1 i 3/4 szklanek
mąka żytnia 1 i 3/4 szklanek
sól 1/2 łyżek stołowych
cukier 1 szczyptaCiepła
woda 450 mililitrów
ziarna słonecznika według uznaniaziarna dyni według uznania
siemię lniane bądź
sezam według uznaniazakwas
chlebowy 1/2 szklanekWykonanie:Wlewamy
wodę, wsypujemy
mąkę,
cukier,
sól i wyrabiamy ciasto
chlebowe w robocie kuchennym :). Po kilku minutach wyrabiania dodajemy zakwas i znów włączamy robota. Po około 10 minutach wyrabiania ciasta dodajemy przesmażone ziarna wg uznania. Mieszamy jeszcze ok 3 minut. Z wyrobionego
chleba odkładamy ok pół szklanki ciasta na zakwas. Pozostałą część przekładamy do keksówki wysmarowanej
masłem i wstawiamy do zimnego piekarnika.
Chleb zostawiamy w zamkniętym piekarniku wraz z szklaną ciepłej
wody na 6 do 7 godzin. Następnie włączamy piekarnik na 180 C i od momentu nagrzania piekarnika pieczemy 55 minut.Uwagi:ZIARNO - Na suchej patelni przesmażamy ziarna, które później zostaną dodane do
chleba.ZAKWAS - Odłożone ciasto na zakwas wstawiamy od razu do lodówki. Musi on postać minimum 4 dni, a maksymalnie 7 dni. Wówczas nadaje się na upieczenie kolejnego
chleba.
Chleb najlepiej przechowywać zawinięty w ściereczkę. Wówczas nie wysycha i nadaje się do spożycia nawet po 7 dniach.Autor: maja.222Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i Desery
Pieczywo weg.Zapiekanki i PizzeKomentarze:Autor: JOLASLABIAKData: 2009-11-03 z kąt
mogę wżąść zakwas jeśli pieke
chleb pierwszy raz albo czym zastąpićAutor: maja.222Data: 2009-01-12Oczywiście w składnikach nie dodłam, że
mąki 1 i 3/4 szklanki oraz zakwasu 1/2 szklanki.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: