ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno-żytni domowy

Chleb pszenno-żytni domowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Gdybyśmy kroili chleb od razu po upieczeniu będzie się on mocno kleił do noża. Najlepiej jest dać mu trochę przestygnąć.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 480 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka pszenna 1 i 3/4 szklanek
mąka żytnia 1 i 3/4 szklanek
sól 1/2 łyżek stołowych
cukier 1 szczypta
Ciepła woda 450 mililitrów
ziarna słonecznika według uznania
ziarna dyni według uznania
siemię lniane bądź sezam według uznania
zakwas chlebowy 1/2 szklanek
Wykonanie:
Wlewamy wodę, wsypujemy mąkę, cukier, sól i wyrabiamy ciasto chlebowe w robocie kuchennym :). Po kilku minutach wyrabiania dodajemy zakwas i znów włączamy robota. Po około 10 minutach wyrabiania ciasta dodajemy przesmażone ziarna wg uznania. Mieszamy jeszcze ok 3 minut. Z wyrobionego chleba odkładamy ok pół szklanki ciasta na zakwas. Pozostałą część przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wstawiamy do zimnego piekarnika.
Chleb zostawiamy w zamkniętym piekarniku wraz z szklaną ciepłej wody na 6 do 7 godzin. Następnie włączamy piekarnik na 180 C i od momentu nagrzania piekarnika pieczemy 55 minut.
Uwagi:
ZIARNO - Na suchej patelni przesmażamy ziarna, które później zostaną dodane do chleba.
ZAKWAS - Odłożone ciasto na zakwas wstawiamy od razu do lodówki. Musi on postać minimum 4 dni, a maksymalnie 7 dni. Wówczas nadaje się na upieczenie kolejnego chleba.
Chleb najlepiej przechowywać zawinięty w ściereczkę. Wówczas nie wysycha i nadaje się do spożycia nawet po 7 dniach.
Autor: maja.222
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Pieczywo weg.
Zapiekanki i Pizze
Komentarze:
Autor: JOLASLABIAK
Data: 2009-11-03 z kąt mogę wżąść zakwas jeśli pieke chleb pierwszy raz albo czym zastąpić
Autor: maja.222
Data: 2009-01-12
Oczywiście w składnikach nie dodłam, że mąki 1 i 3/4 szklanki oraz zakwasu 1/2 szklanki.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6916/Chleb-pszenno-zytni-domowy