ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 480 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka pszenna 1 i 3/4 szklanekmąka żytnia 1 i 3/4 szklaneksól 1/2 łyżek stołowychcukier 1 szczyptaCiepła woda 450 mililitrówziarna słonecznika według uznaniaziarna dyni według uznaniasiemię lniane bądź sezam według uznaniazakwas chlebowy 1/2 szklanekWykonanie:Wlewamy wodę, wsypujemy mąkę, cukier, sól i wyrabiamy ciasto chlebowe w robocie kuchennym :). Po kilku minutach wyrabiania dodajemy zakwas i znów włączamy robota. Po około 10 minutach wyrabiania ciasta dodajemy przesmażone ziarna wg uznania. Mieszamy jeszcze ok 3 minut. Z wyrobionego chleba odkładamy ok pół szklanki ciasta na zakwas. Pozostałą część przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wstawiamy do zimnego piekarnika.Chleb zostawiamy w zamkniętym piekarniku wraz z szklaną ciepłej wody na 6 do 7 godzin. Następnie włączamy piekarnik na 180 C i od momentu nagrzania piekarnika pieczemy 55 minut.Uwagi:ZIARNO - Na suchej patelni przesmażamy ziarna, które później zostaną dodane do chleba.ZAKWAS - Odłożone ciasto na zakwas wstawiamy od razu do lodówki. Musi on postać minimum 4 dni, a maksymalnie 7 dni. Wówczas nadaje się na upieczenie kolejnego chleba.Chleb najlepiej przechowywać zawinięty w ściereczkę. Wówczas nie wysycha i nadaje się do spożycia nawet po 7 dniach.Autor: maja.222Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryPieczywo weg.Zapiekanki i PizzeKomentarze:Autor: JOLASLABIAKData: 2009-11-03 z kąt mogę wżąść zakwas jeśli pieke chleb pierwszy raz albo czym zastąpićAutor: maja.222Data: 2009-01-12Oczywiście w składnikach nie dodłam, że mąki 1 i 3/4 szklanki oraz zakwasu 1/2 szklanki.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: