ßßß
Składniki:1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej3/4 szklanki mąki żytniej3 łyżki siemienia lnianego3 łyżki sezamu3 łyżki ziaren słonecznika1 łyżeczka suchych drożdży1 łyżka cukru1/2 łyżeczki soli1 szklana wody o temperaturze pokojowej3 łyżki oliwy z oliwekkilka łyżek mąki pszennej (do podsypania ciasta)Przygotowanie:Do miski wsypuję oba rodzaj mąki, siemię, sezam, słonecznik, drożdże, cukier i sól. Mieszam wszystkie suche składniki. Dolewam 3/4 szklanki wody i mieszam ciasto łyżką – jeżeli okaże się za gęste należy dodać pozostałą porcję. Ciasto powinno być lejące i przylepiać się do łyżki. Przykrywam miskę ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na całą noc (co najmniej 8 godzin).Następnego dnia posypuję blat sporą ilością mąki i wykładam zawartość miski. Odgazowuję ciasto, składam je w kopertę i przykrywam ściereczką. Pozostawiam do wyrośnięcia na kolejną godzinę.Garnek smaruję oliwą z oliwek i delikatnie przekładam do niego ciasto. Nie należy przejmować się, że nieco opadnie. Przykrywam garnek pokrywką i wstawiam go do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 180 stopni w trybie góra-dół. Piekę pod przykryciem przez 50 minut. Następnie zdejmuję pokrywkę i piekę kolejne 20 minut. Po wyciągnięciu chleba z piekarnika studzę go na czystej ściereczce. Chleb można zacząć kroić dopiero gdy całkowicie ostygnie.Etapy przygotowania domowego chleba


