ßßß Cookit - przepis na Domowej piekarni częśc II

Domowej piekarni częśc II

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy poranek zaczęłam rozkoszując się oszałamiającym zapachem domowego chleba. Domowe pieczywo jest bardzo niebezpieczne, u nas jest w stanie zniknąc po kilku godzinach... Tak więc, robicie na własne ryzyko ! :D
Tak więc dzisiaj chleb na drożdżach z sezamem i suszoną żurawiną. Mięciutki, lekki ale nie suchy, wręcz przeciwnie, lekko wilgotny- tak jak lubię. Łatwo się kroi, pięknie rośnie, cudownie pachnie... Nie da mu się oprzec, naprawdę nie : )
Co potrzebowałam ?
220 g mąki wyższego typu
200 g mąki pszennej
ok. półtorej szklanki wody (280g)
2 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
paczka suchych drożdży (instant-7g, świeże- 14g)
garśc sezamu
garśc suszonej żurawiny
Jak ?
Wszystkie składniki wymieszajcie w misce (ze świeżysz drożdży robicie zaczyn)
przełóżcie na stolnicę i zagniatajcie
zamiast podsypywac mąką- wysmarujcie porządnie dłonie oliwą
możecie chlebem rzucac, obijac go, tłuc, co chcecie
wkładacie do miski na godzinę
po tym czasie wyjmujecie chleb na blat i zwijacie do środka wszystkie rogi, zbieracie je do środka i spłaszczacie i tak kilka razu (to napnie górę i ładniej wyrośnie)
do miski wkładam ściereczkę którą wysypuję mąką i sezamem
przekładam do niej ciasto i rogami ścierki ciasto przykrywam ale nie ściskam- przecież będzie jeszcze rosło
po kolejnej godzinie sprawnym ruchem przekładam ciasto na blachę (jeżeli tak preferujecie, to w tym momencie możecie je przeciąc) i piekę ok. 20-25 minut w 200-220 stopniach
staramy się, po wyjęciu z piekarnika nie zjeśc go zanim wystygnie :D
Organizator: outi
Źródło:http://wegemniam.blogspot.com/2013/02/domowej-piekarni-czesc-ii.html