Wykonanie
Dzisiejszy poranek zaczęłam rozkoszując się oszałamiającym zapachem domowego
chleba. Domowe
pieczywo jest bardzo niebezpieczne, u nas jest w stanie zniknąc po kilku godzinach... Tak więc, robicie na własne ryzyko ! :D
Tak więc dzisiaj
chleb na drożdżach z
sezamem i
suszoną żurawiną. Mięciutki, lekki ale nie suchy, wręcz przeciwnie, lekko wilgotny- tak jak lubię. Łatwo się kroi, pięknie rośnie, cudownie pachnie... Nie da mu się oprzec, naprawdę nie : )
Co potrzebowałam ?220 g
mąki wyższego typu200 g
mąki pszennejok. półtorej szklanki
wody (280g)2 łyżki
oliwyłyżeczka
cukrułyżeczka
solipaczka suchych
drożdży (instant-7g, świeże- 14g)garśc
sezamugarśc
suszonej żurawinyJak ?Wszystkie składniki wymieszajcie w misce (ze świeżysz
drożdży robicie zaczyn)przełóżcie na stolnicę i zagniatajciezamiast podsypywac
mąką- wysmarujcie porządnie dłonie
oliwąmożecie
chlebem rzucac, obijac go, tłuc, co chceciewkładacie do miski na godzinępo tym czasie wyjmujecie
chleb na blat i zwijacie do środka wszystkie rogi, zbieracie je do środka i spłaszczacie i tak kilka razu (to napnie górę i ładniej wyrośnie)do miski wkładam ściereczkę którą wysypuję
mąką i
sezamemprzekładam do niej ciasto i
rogami ścierki ciasto przykrywam ale nie ściskam- przecież będzie jeszcze rosłopo kolejnej godzinie sprawnym ruchem przekładam ciasto na blachę (jeżeli tak preferujecie, to w tym momencie możecie je przeciąc) i piekę ok. 20-25 minut w 200-220 stopniachstaramy się, po wyjęciu z piekarnika nie zjeśc go zanim wystygnie :DOrganizator: outi