ßßß Cookit - przepis na Jak zrobić zakwas żytni?

Jak zrobić zakwas żytni?

nazwa

Wykonanie

Mój zakwas żytni skończył juz trzy lata. Tak, tak, własny zakwas chlebowy zrobiony i przechowywany należycie nigdy nie padnie. Za każdym razem jak tylko piekę chleb na zakwasie ubieram odpowiednią ilość zakwasu, a następnie uzupełniam wodą i mąką, oczywiście zawsze żytnią.
Pieczenie chleba na zakwasie przechodzi swój renesans, bynajmniej w Szwecji. Dawno nam się znudził kupny chleb na spulchniaczach. Zresztą, jak ktoś raz posmakuje chlebek domowej roboty i do tego na zakwasie to już po nim, a ten zapach świeżo upieczonego chlebka… brakuje mi po prostu przymiotników.
Robiąc pierwszy zakwas domowym sposobem najlepiej użyć do tego celu mąki żytniej o typie w okolicach 1000. Zrobienie takiego zakwasu to nic trudnego, ale wymaga kilku dni. Do produkcji zakwasu chlebowego potrzeba wody i mąki, żytniej, które mieszamy do konsystencji kwaśnej śmietany i zostawiamy w temperaturze pokojowej, aby bakterie mlekowe i naturalne drodże zrobiły swoje. Kiedy zakwas zaczyna rosnąć i pokażą się pęcherze, oznacza to, że zakwas “żyje”. Resztki zakwasu można przechowywać w szklanym lub ceramicznym słoiku w lodówce przez długi czas. Po każdym ubraniu zakwasu należy dopełnić go 1dL mąki żytniej i rozcieńczyć 1dL wody .
Niżej przedstawiam Wam mój przepis na zakwas chlebowy.
Wykonanie:
Dzień 1
2,5 dl mąki żytniej
2dL zimnej wody
Wymieszaj skladniki na gładką masę w misce. Przykryj szczelnie folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 dni.
Dzień 3
1dL mąki żytniej
1dL wody
Dodaj mąkę żytniej i wodę, przykryj i zostaw zakwas w cieple do następnego dnia.
Dzień 4
1dL mąki żytniej
1 dl wody
Dodaj mąkę żytnią i wodę, przykryj i zostaw zakwas w cieple do następnego dnia. Na czwarty dzień zakwas jest gotowy do pieczenia…
Wkrótce dodam przepisy na pieczywo na zakwasie chlebowym.
Hejka!
Polecane przepisy
Chleb dyniowy na zakwasie
Chleb oliwkowy na zakwasie
Duński chleb żytni
Żytni chleb na zakwasie z rodzynkami
Szwedzki chleb chrupki knäckebröd
Źródło:http://codojedzenia.pl/jak-zrobic-zakwas-zytni