Wykonanie
Mój zakwas żytni skończył juz trzy lata. Tak, tak, własny zakwas
chlebowy zrobiony i przechowywany należycie nigdy nie padnie. Za każdym razem jak tylko piekę
chleb na zakwasie ubieram odpowiednią ilość zakwasu, a następnie uzupełniam
wodą i
mąką, oczywiście zawsze żytnią.Pieczenie
chleba na zakwasie przechodzi swój renesans, bynajmniej w Szwecji. Dawno nam się znudził kupny
chleb na spulchniaczach. Zresztą, jak ktoś raz posmakuje chlebek domowej roboty i do tego na zakwasie to już po nim, a ten zapach świeżo upieczonego
chlebka… brakuje mi po prostu przymiotników.Robiąc pierwszy zakwas domowym sposobem najlepiej użyć do tego celu
mąki żytniej o typie w okolicach 1000. Zrobienie takiego zakwasu to nic trudnego, ale wymaga kilku dni. Do produkcji zakwasu
chlebowego potrzeba
wody i
mąki, żytniej, które mieszamy do konsystencji kwaśnej
śmietany i zostawiamy w temperaturze pokojowej, aby bakterie
mlekowe i naturalne
drodże zrobiły swoje. Kiedy zakwas zaczyna rosnąć i pokażą się pęcherze, oznacza to, że zakwas “żyje”. Resztki zakwasu można przechowywać w szklanym lub ceramicznym słoiku w lodówce przez długi czas. Po każdym ubraniu zakwasu należy dopełnić go 1dL
mąki żytniej i rozcieńczyć 1dL
wody .Niżej przedstawiam Wam mój przepis na zakwas
chlebowy.Wykonanie:Dzień 12,5 dl
mąki żytniej2dL zimnej
wodyWymieszaj skladniki na gładką masę w misce. Przykryj szczelnie folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 dni.Dzień 31dL
mąki żytniej1dL
wodyDodaj
mąkę żytniej i
wodę, przykryj i zostaw zakwas w cieple do następnego dnia.Dzień 41dL
mąki żytniej1 dl
wodyDodaj
mąkę żytnią i
wodę, przykryj i zostaw zakwas w cieple do następnego dnia. Na czwarty dzień zakwas jest gotowy do pieczenia…Wkrótce dodam przepisy na
pieczywo na zakwasie
chlebowym.Hejka!Polecane przepisy
Chleb dyniowy na zakwasie
Chleb oliwkowy na zakwasieDuński
chleb żytniŻytni chleb na zakwasie z
rodzynkamiSzwedzki
chleb chrupki knäckebröd