ßßß
Robiąc ten chleb pierwszy raz, miałam bardzo mieszane uczucia. Ciasto chlebowe wyglądało jak szpachlówka. Dopiero po upieczeniu i “dochodzeniu” ( chleb smakuje z każdym dniem przechowania lepiej) chleb wystąpił w całej swej okrasie.
Chleb żytni z rodzynkami to świetny chlebek do różnych serów żółtych i pleśniowych. Bardzo polecam! Spróbuj też chleb dyniowy na zakwasie.
Składniki:Zaczyn (dzień wcześniej)200 g zakwasu150 g mąki żytniej150 g zimnej wodyWymieszać podane składniki na zaczyn.Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej do następnego dnia, najmniej na 12 godziń.Chleb żytnicały zaczyn150 g mąki żytniej2 łyżki melasy1 łyżeczka soli50 g migdałów, grubo posiekanych60 g rodzynekWykonanie:Wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli ciasto chlebowe jest za gęste dodaj zimnej wody. Ciasto wyłóż do podłużnej foremki wyłożonej pergaminem. Mokrą ręką wygładź powierzchnię chleba i zostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 3 – 6 godzin. Mój chleb podwoił objętość po 4 godzinach.Piecz chleb w piekarniku na 250ºC przez 10 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz jeszcze przez 35-40 minut. Wyjmij chleb z foremki na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia.Polecane przepisyDuński chleb żytniPszenny chleb z boczkiem i czosnkiemChleb dyniowy na zakwasieChlebki podpłomyki z ciecierzycą