ßßß
Przepis na chleb na pszennym zakwasie z porami i pestkamiSkładniki:2 okrągłe bochenkiZaczyn2 łyżki pszennego zakwasu375 ml mąki180 ml wodyChleb500 ml wody800 g mąki pszennej400 g mąki pszennej razowej, u mnie grahamka3 łyżeczki solicały zaczyn2 duże pory1 łyżka miodu2 łyżki octu balsamicznego200 g pestek ze słonecznika100 g pestek z dynii2 łyżki oliwyWykonanie:Zrób zaczyn mieszając podane składniki. Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu na 12 godzin. Najlepiej zaplanuj na noc, aby rano wyrobić chleb.Przygotuj por. Pokrój cienko i podsmaż na oliwie. Kiedy por będzie już miękki dodaj miód i ocet balsamiczny i smaż dopóki oset nie wyparuje, a por będzie brązowy.Zrumień słonecznik i dynię.Zarób ciasto, dodając zaczyn (ja dodałam cały), następnie wodę i obie mąki. Zagnieć lekkie ciasto. Ja robię to przy pomocy asystenta kuchennego przez 7 minut. Po tym czasie dodaj sól. I zarabiaj przez dodatkowe 7 minut. Pod koniec dodaj usmażony i przestudzony por oraz pestki słonecznika i dyni.Przyełóż ciasto do miski wysmarowanej olejem i przykryj folią. Po 90 minutach wyjmij ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i złóż kilka razy. Skłądanie poprawia wyrastanie chleba, przez co tworzą się tak zwane dziury jak w szwajcarskim serze. Powtórz tą procedurę po 90 minutach. Pozostaw chleb na 10 minut pod przykryciem, a następnie podziel na dwa bochenki i pozostaw do wyrośnięcia na 4 godziny pod folią lub w lodówce na 8 godzin.Wyłóż chlen na blachę lub kamień do pieczenia, natnij i piecz na 250ºC (termoobieg) najpierw przez 15 minut, a następnie zmniejsz do 200ºC i piecz jeszcze przez 25 minut. Podczas pieczenia wstaw żaroodporne naczynie z wodą. Skórka chleba będzie chrupiąca i ładnie wypieczona.Wyjmij chleb z piekarnika, po wczesnym odpukaniu w don. Guchy odgłos wskazuje, że chleb jest należycie wypieczony.
Lista wspaniałych październikowych Piekarek:Ania http://bajkorada.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym_4.htmlAniaW http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia.htmlAnkawell http://ankawell.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlAlucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlAmber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami-pazdziernikowa-piekarnia/Asia http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-ziarnami.htmlBożenka http://www.smakowekubki.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlDorota http://ugotujmyto.pl/chleb-z-porem-karmelizowanym-pestkami/Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlGosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia-chleb-na.htmlGosia http://codojedzenia.pl/chleb-na-pszennym-zakwasie-z-porami-i-pestkami/Gosia http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlJoanna http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlKamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.htmlŁucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.htmlMagda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlMarzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.htmlMarta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlMarysia http://pieczywonazakwasie.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlMysia http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami/Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/2013/11/chleb-za-zakwasie-z-karmelizowanym.htm lSiankoo http://everydayflavours.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlTofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/11/karmelizowane-pory-pestki-i-chleb.htmlTosia http://smakowitychleb.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-pestkami/Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlPolecane przepisyChleb z quinoa i międzynarodowy dzień chlebaPszenny chleb z boczkiem i czosnkiemSzwedzki chleb chrupki knäckebrödŻytni chleb na zakwasie z rodzynkamiChleb oliwkowy na zakwasie