Wykonanie
Chleb na pszennym zakwasie z
porami i pestkamiCzas na wypiek
chleba. Ostatnio nawiązałam kontakt z kilkoma blogerami, którzy jak ja uwielbiają wypiekać domowe
pieczywo. Tym razem został wybrany przepis na
chleb na pszennym zakwasie z
porami i pestkami, pochodzący z blogu gotuje bo lubi .Wspaniały
chleb, lekko słodkawy, nietypowy ze względu na
por, którego dodatek mnie osobiście zaintrygował.
Chleb rośnie na zakwasie, a jak długo zależy oczywiście od aktywności zakwasu. Najlepiej na dobę przed użyciem zakwasu lepiej go “dokarmić “, wtedy jest pewne, że
chleb ładnie wyrośnie.
Przepis na
chleb na pszennym zakwasie z
porami i pestkamiSkładniki:2 okrągłe bochenkiZaczyn2 łyżki pszennego zakwasu375 ml
mąki180 ml
wodyChleb500 ml
wody800 g
mąki pszennej400 g
mąki pszennej razowej, u mnie
grahamka3 łyżeczki
solicały zaczyn2 duże
pory1 łyżka
miodu2 łyżki
octu balsamicznego200 g pestek ze
słonecznika100 g pestek z
dynii2 łyżki
oliwyWykonanie:Zrób zaczyn mieszając podane składniki. Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu na 12 godzin. Najlepiej zaplanuj na noc, aby rano wyrobić
chleb.Przygotuj
por. Pokrój cienko i podsmaż na
oliwie. Kiedy
por będzie już miękki dodaj
miód i
ocet balsamiczny i smaż dopóki oset nie wyparuje, a
por będzie brązowy.Zrumień
słonecznik i
dynię.Zarób ciasto, dodając zaczyn (ja dodałam cały), następnie
wodę i obie
mąki. Zagnieć lekkie ciasto. Ja robię to przy pomocy asystenta kuchennego przez 7 minut. Po tym czasie dodaj
sól. I zarabiaj przez dodatkowe 7 minut. Pod koniec dodaj usmażony i przestudzony
por oraz
pestki słonecznika i dyni.Przyełóż ciasto do miski wysmarowanej
olejem i przykryj folią. Po 90 minutach wyjmij ciasto na stolnicę lekko oprószoną
mąką i złóż kilka
razy. Skłądanie poprawia wyrastanie
chleba, przez co tworzą się tak zwane dziury jak w
szwajcarskim serze. Powtórz tą procedurę po 90 minutach. Pozostaw
chleb na 10 minut pod przykryciem, a następnie podziel na dwa bochenki i pozostaw do wyrośnięcia na 4 godziny pod folią lub w lodówce na 8 godzin.Wyłóż
chlen na blachę lub kamień do pieczenia, natnij i piecz na 250ºC (termoobieg) najpierw przez 15 minut, a następnie zmniejsz do 200ºC i piecz jeszcze przez 25 minut. Podczas pieczenia wstaw żaroodporne naczynie z
wodą. Skórka
chleba będzie chrupiąca i ładnie wypieczona.Wyjmij
chleb z piekarnika, po wczesnym odpukaniu w don. Guchy odgłos wskazuje, że
chleb jest należycie wypieczony.
Lista wspaniałych październikowych Piekarek:Ania http://bajkorada.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym_4.htmlAniaW http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia.htmlAnkawell http://ankawell.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlAlucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlAmber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami-pazdziernikowa-piekarnia/
Asia http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-ziarnami.htmlBożenka http://www.smakowekubki.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlDorota http://ugotujmyto.pl/chleb-z-porem-karmelizowanym-pestkami/Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlGosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia-chleb-na.htmlGosia http://codojedzenia.pl/chleb-na-pszennym-zakwasie-z-porami-i-pestkami/Gosia http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlJoanna http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlKamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.htmlŁucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlMarzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlMarysia http://pieczywonazakwasie.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlMysia http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami/Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/2013/11/chleb-za-zakwasie-z-karmelizowanym.htm lSiankoo http://everydayflavours.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/11/karmelizowane-pory-pestki-i-chleb.htmlTosia http://smakowitychleb.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-pestkami/Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlPolecane przepisy
Chleb z quinoa i międzynarodowy dzień
chlebaPszenny chleb z
boczkiem i
czosnkiemSzwedzki
chleb chrupki knäckebröd
Żytni chleb na zakwasie z
rodzynkamiChleb oliwkowy na zakwasie