Wykonanie
Puree z dyni można wykorzystywać do zup, ciast,
chlebów i innych wyrobów. Zamknięcie dyni w słoiczkach to dobry sposób na zatrzymanie jej na dłużej.
Składniki:
dyniaDynię potnij na księżyce, usuń pestki i obierz.
Pokrój w kostkę. Do garnka wlej trochę
wody - tak żeby zakryć dno. Dodaj
dynię i gotuj pod przykryciem co jakiś czas mieszając, do czasu aż będzie miękka.
Po ugotowaniu odlej
wodę*, ostudź i zmiksuj blenderem. Przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków, zostawiając ok 1 - 2 cm pustego miejsca. Szczelnie zakręć, ustaw na blaszce (na wszelki wypadek z papierem do pieczenia) i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę 170°C, kiedy zawartość słoiczków zacznie bulgotać zmniejsz do 130°C i zapiekaj jeszcze 30 minut. Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.
*Odlaną
wodę możesz wykorzystać na przykład do upieczenia
Chleba z
Dynią .SMACZNEGO!
źródło: przepis własny