Wykonanie
Bardzo często w przepisach pojawia się puree z dyni jako półprodukt do wypieków bądź też dań wytrawnych. Puree z dyni można przygotować na kilka sposobów. Ja najczęściej robię je w piekarniku lub na parze. Jeśli będzie nam ono potrzebne do wypieków dobrze jest odcisnąć nadmiar soku który może się pojawić po zmiksowaniu. W innych wypadkach nie jest to konieczne. Puree z dyni można zamknąć w słoiczkach. Wówczas zmiksowane puree przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, a następnie pasteryzujemy ok 15 minut. To zagwarantuje nam dostępność do dyni przez cały rok :)wykonanie thermomix:
Dydnię umyć przekroić na pół i wydrążyć środek dokładnie łyżką. Pokroić ją w kostkę. Ułożyć na dwóch poziomach varomy. Do naczynia wlać 500ml
wody i gotować na parze 40 min/obr2/temp.varoma.Po tym czasie ostudzić i dokładnie za pomocą nożyka lub łyżki oddzielić miąższ od skórki.
Dynię ponownie przełożyć do czystego naczynia i zmiksować na puree ok 30sek/obr4W razie konieczności odcedzić na sitku lub odlać sok który powinien sie pojawić gdy puree chwilkę postoi.wykonanie w piekarniku:
Dydnię umyć przekroić na pół i wydrążyć środek dokładnie łyżką. Pokroić ją w kostkę lub półksiężyce. Rozłożyć na blaszkach wyłożonych lekko natłuszczonym papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 200 stopni ok godzinę.
Dynia powinna być mięciuteńka. Po tym czasie ostudzić i dokładnie za pomocą nożyka lub łyżki oddzielić miąższ od skórki.Zmiksować blenderem na puree. W razie konieczności odcedzić na sitku lub odlać sok który powinien się pojawić gdy puree chwilkę postoi.