Wykonanie
Mus z dyni to doskonały dodatek do ciast, deserów i
pieczywa. Wystarczy
dynię ugotować, zmielić blenderem i połączyć z innymi składnikami aby uzyskać nasze danie lub deser. Większość przepisów na mus jest z dyni pieczonej w piekarniku, ja ją gotuję z odrobiną
wody. Mój sposób jest szybki i mniej pracochłonny.
SKŁADNIKI :1
dynia około 2 kg wagi w całości1 szklanka
wodyPRZYGOTOWANIE:
Dynię myjemy, przecinamy, usuwamy miąższ z pestkami. pestki suszymy.Tniemy na kawałki, łącznie ze skórą, przekładamy do dużego garnka, zalewamy
wodą i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości. W razie konieczności, gdy płyny odparują a
dynia będzie niedogotowana, dolewam odrobinę
wody.Miękką
dynię, ostudzoną oddzielamy od skórki. Przekładamy do naczynia blendera i miksujemy na gładki krem.Mus przekładamy do pojemnika, przykrywamy i przechowujemy w lodówce, nie dłużej niż 24 godziny. W razie konieczności zamrażamy.