Wykonanie
Po powrocie z urlopu pierwsze co zrobiłam to nowy zakwas żytni . Bardzo aktywny zakwas odrazu wykorzystałam do wypieku
chleba. Upiekłam bardzo prosty i smaczny
chleb oliwkowy z dodatkiem
oliwy i czarnych
oliwek.
Chleb nie wymaga zagniatania. Wystarczy jedynie połączyć wszystkie składniki za pomocą łyżki, a następnie wyłożyć
chleb do formy i pozostawić do wyrośnięcia. Piekłam niedawno duński
chleb żytni tą samą metodą
Chleb oliwkowy na zakwasie pięknie wyrasta jeśli zakwas jest aktywny. Nie masz pewności, że zakwas jest wystarczająco aktywny najlepiej go dokarmić na dobę przed pieczeniem. Aktywny zakwas “pracuje” i wytwarza mnóstwo bąbelków powietrza na powierzchni. Mój zakwas właśnie taki jest, w porywach nawet uciekł z naczynia…więc nie musiałam dodawać
drożdży.Zdjęcia poniżej są tak świeże jak ten
chleb.
Chleb oliwkowy jest puszysty, z dziurami i z delikatnym posmakiem
oliwy.
Składniki: na podłużną foremkę o pojemności 1 , 5 litra400 g
mąki pszennej chlebowej50 g
mąki żytniej, ponad 700100 ml aktywnego zakwasu żytniego2 g świeżych
drożdży, w przypadku zakwasu o wątpliwej mocy300 – 400 ml
wody, zimnej1 łyżka
oliwy1 ½ łyżeczki
soli3 łyżki czarnych
oliwek, pokrojonych drobno
pestki słonecznika posypaniaWykonanie:Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj najpierw 300 ml
wody. Jeśli ciasto
chlebowe jest twarde dodaj wtedy więcej
wody. Wymieszane ciasto przełóż do foremki wyłożonej pergaminem, posyp
słoneczkiem. Przykryj
chleb folią i pozostaw do wyrośnięcia na 5 – 6 godzin. Czas wyrastania
chleba zależy od aktywności zakwasu jak również od temperatury otoczenia, w którym
chleb wyrasta.Piecz
chleb w piekarniku najpierw na 220ºC przez 15 minut (varmluftsugn), zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz
chleb jeszcze przez około 40 minut.Wyjmij
chleb z formy i ostudź na metalowej kratce.Polecane przepisyDuński
chleb żytniJak zrobić zakwas żytni?
Żytni chleb na zakwasie z
rodzynkami