ßßß Cookit - przepis na Chleb oliwkowy na zakwasie

Chleb oliwkowy na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Po powrocie z urlopu pierwsze co zrobiłam to nowy zakwas żytni . Bardzo aktywny zakwas odrazu wykorzystałam do wypieku chleba. Upiekłam bardzo prosty i smaczny chleb oliwkowy z dodatkiem oliwy i czarnych oliwek. Chleb nie wymaga zagniatania. Wystarczy jedynie połączyć wszystkie składniki za pomocą łyżki, a następnie wyłożyć chleb do formy i pozostawić do wyrośnięcia. Piekłam niedawno duński chleb żytni tą samą metodą
Chleb oliwkowy na zakwasie pięknie wyrasta jeśli zakwas jest aktywny. Nie masz pewności, że zakwas jest wystarczająco aktywny najlepiej go dokarmić na dobę przed pieczeniem. Aktywny zakwas “pracuje” i wytwarza mnóstwo bąbelków powietrza na powierzchni. Mój zakwas właśnie taki jest, w porywach nawet uciekł z naczynia…więc nie musiałam dodawać drożdży.
Zdjęcia poniżej są tak świeże jak ten chleb. Chleb oliwkowy jest puszysty, z dziurami i z delikatnym posmakiem oliwy.
Składniki: na podłużną foremkę o pojemności 1 , 5 litra
400 g mąki pszennej chlebowej
50 g mąki żytniej, ponad 700
100 ml aktywnego zakwasu żytniego
2 g świeżych drożdży, w przypadku zakwasu o wątpliwej mocy
300 – 400 ml wody, zimnej
1 łyżka oliwy
1 ½ łyżeczki soli
3 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych drobno
pestki słonecznika posypania
Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj najpierw 300 ml wody. Jeśli ciasto chlebowe jest twarde dodaj wtedy więcej wody. Wymieszane ciasto przełóż do foremki wyłożonej pergaminem, posyp słoneczkiem. Przykryj chleb folią i pozostaw do wyrośnięcia na 5 – 6 godzin. Czas wyrastania chleba zależy od aktywności zakwasu jak również od temperatury otoczenia, w którym chleb wyrasta.
Piecz chleb w piekarniku najpierw na 220ºC przez 15 minut (varmluftsugn), zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz chleb jeszcze przez około 40 minut.
Wyjmij chleb z formy i ostudź na metalowej kratce.
Polecane przepisy
Duński chleb żytni
Jak zrobić zakwas żytni?
Żytni chleb na zakwasie z rodzynkami
Źródło:http://codojedzenia.pl/chleb-oliwkowy-na-zakwasie