ßßß
Składniki na zaczyn:2 łyżki zakwasu żytniego140 g mąki żytniej100 g wodySkładniki wymieszać i odstawić na 12 godzin.Składniki na chleb:szklanka ciepłej wody (250 ml)300 g mąki żytniej, typ 720150 g mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki soliszklanka ziaren słonecznika (część odłożyć do wysypania formy)Do miski z zaczynem wlać wodę, wymieszać. Przesiać mąkę i pozostałe składniki, wyrobić dość luźne ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej i wysypanej ziarnami słonecznika formy keksówki i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy cala foremka jest już wypełniona ciastem chlebowym, wierzch spryskać oliwą i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze około 40 min. Wystudzić chleb na kratce.Smacznego:)