Wykonanie
Kolejny, pyszny, domowy
chleb to mieszaniec na zakwasie. Tak mnie wciągnęło pieczenie
chleba, że na razie nie planuję kupować
pieczywa w sklepie. No i zakwas kolejny już raz okazał się nie taki straszny. Uwielbiam
chleby z ziarnami więc dodałam
ziarna słonecznika.
Składniki na zaczyn:2 łyżki zakwasu żytniego140 g
mąki żytniej100 g
wodySkładniki wymieszać i odstawić na 12 godzin.Składniki na
chleb:szklanka ciepłej
wody (250 ml)300 g
mąki żytniej, typ 720150 g
mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki
soliszklanka
ziaren słonecznika (część odłożyć do wysypania formy)Do miski z zaczynem wlać
wodę, wymieszać. Przesiać
mąkę i pozostałe składniki, wyrobić dość luźne ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej i wysypanej
ziarnami słonecznika formy keksówki i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy cala foremka jest już wypełniona
ciastem chlebowym, wierzch spryskać
oliwą i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze około 40 min. Wystudzić
chleb na kratce.Smacznego:)