Wykonanie
Jest tak dobry, że robiłam go 4
razy z
rzędu, a w planach mam kolejny raz (
będę go robić
póki mi się łamane ziarno nie skończy). Naprawdę szczerze polecam :)Składniki na 2 bochenki.Zaczyn:181g
mąki żytniej chlebowej145g
wody9g aktywnego zakwasuCałość wymieszać, szczelnie przykryć folią, odstawić na 14-16 godzin.Namoczone ziarno:150g łamanego orkiszu150g
wodyZiarno zalać
wodą, przykryć i odstawić.Ciasto właściwe:576g
mąki pszennej chlebowej181g prażonego
ziarna słonecznika431g
wody20g
soli14g melasy /
miodu5g suchych
drożdżycały zaczyncałe namoczone ziarnoWszystkie składniki włożyć do miski i mieszać na pierwszej prędkości miksera przez 3 minuty,
potem przez kolejne 3 na drugiej. Odstawić na godzinę.Podzielić ciasto na 2 części, uformować 2 bochenki lub przełożyć do keksówek. Odstawić do końcowego wyrastania na 50-60 minut. Piekarnik nagrzać do 240 stopni, piec 15 minut,
potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec 30 minut.Przepis oczywiście Hamelmana. P O L E C A M !Niestety tym razem zdjęcia "w trakcie" nie wyszły, więc zdjęcie zaczynają się od etapu przed drugim wyrastaniem:
Tu już po:
I upieczony
chleb w przekroju:
A tu cały bochenek - pięknie zawsze wyrasta!
Chleb zgłaszam do czerwcowej (ponoć już ostatniej! :() listy "Na zakwasie i na drożdżach " z bloga Zapach
Chleba .