Wykonanie
Chleb na zakwasie żytnim, polecany szczególnie początkujacym domowym piekarzom, a to ze względu na użytą do wypieku
chleba sporą ilość zakwasu. Na początku przygody z domowym pieczenia
chleba jest to zmora każdego początkujacego domowego piekarza - nadprodukcja zakwasu.Ten przepis jest idealny, by owe nadmiary upłynnić. To jeden z pierwszych
chlebów jakie piekłam. Postanowiłam dziś przypomnieć trochę zakurzony i zapomniany przepis , bo warto.Chlebek jest pyszny i bardzo prosty do zrobienia. Neutralny w smaku, wilgotny i pachnący. Bardzo długo zachowuje świeżość dzięki dużej ilości
mąki żytniej. Piekę go niestrudzene, to
chleb który nie może się znudzić. Przepis pochodzi z piekarnitatter .
Absolutny mój faworyt. Polecam bardzo!Składniki na 1 bochenek:
°400 g zakwasu żytniego°250 g
wody ( gdy mamy gęsty zakwas nawet 300 g )°100 g
mąki żytniej ( jasnej albo razowej, dałam razową )°300 g
mąki pszennej chlebowej°płaska łyżka
soli ( 15 g )°pół łyżeczki
cukru demerara ( dałam
miód)°łyżeczka suchych
drożdży ( gdy mamy
młody zakwas lub chcemy przyspieszyć wyrastanie
chleba )
Drożdże dodaję zawsze. Uważam, że bardzo wzbogacają smak
chleba. Przy tym przyspieszają jego wyrastanie. Oczywiście można ich dodatek zupełnie pominąć. Wydłuży to jednak znacznie czas wyrastania.Wykonanie:Wszystkie składniki wrzucam do misy robota. Wyrabiam ciasto, stopniowo dolewając
wody. Ma być luźne i lepkie.Przygotowuję foremkę. Smaruję
olejem i wysypuję
otrębami, dzięki
czemu moje
chleby nigdy nie przywierają. Przekładam ciasto do foremki. Górę
chleba wyrównuję zwilżoną w wodzie łyżką.Przykrywam wysmarowaną
olejem folią spożywczą i odstawiam do wyrastania w ciepłe miejsce. Zależnie od temperatury otoczenia,
chleb wyrasta od 1 - 2 godzin. Ma podwoić objętość, jednak nie może przerosnąć.Przed pieczeniem przy pomocy pędzla smarujemy
chleb wodą, a następnie posypujemy ulubionymi ziarnami. Mój posypałam
sezamem - jasnym i czarnym.Nagrzewam piekarnik do 230 ° C. Piekę 15 minut, spryskując w tym czasie boczne ścianki piekarnika 2-krotnie
wodą,. Następnie zmniejszam temperaturę do 200 ° C i piekę następne 30 minut.Studzić na kratceŻYCZĘ SMACZNEGO!