ßßß Cookit - przepis na Chleb czekoladowy z rodzynkami

Chleb czekoladowy z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Chleb czekoladowy to trochę nietypowy chleb, no właśnie dlatego, że czekoladowy. Polecam upiec ten chleb na zakwasie, bo bardzo fajnie smakuje. Do chleba można również dodać pokruszoną gorzką czekoladę, ale jak dla mnie wystarczył mi dodatek kakao. Ponieważ jest to chleb na zakwasie, więc upiekłam go tradycyjnie tak jak każdy chleb, nieznacznie odbiegając od przepisu.
Składniki: na 1 bochenek
200 g aktywnego zakwasu, u mnie zakwas pszenny
250 g ciepłej wody
350 g mąki pszennej chlebowej
200 g rodzynek
1 łyżeczka soli
20 g kakao
Wykonanie:
Namocz rodzynki w wodzie. Namoczone rodzynki są soczyste po upieczeniu, a poza tym chleb nie traci na wilgotności.
Wymieszaj wodę z zakwasem, po czym dodaj mąkę i zarób ciasto chlebowe. Przy pomocy asystenta zarabiaj 10 minut. Kiedy dodaj sól i zarabiaj dalej aż zaczną się tworzyć nitki glutenu. Pod koniec zagniatania dodaj rodzynki.
Pozostaw chleb do wyrośnięcia przykryty folią spożywczą. Po godzinie wyłóż na stolnicę i złóż kilka razy. Przykryj chleb folią i pozostaw do wyrośnięcia, znowu na godzinę. Powtórz czynność składania i pozostaw chleb do odpoczynku na 10 minut. Uformuj bochenek lub jeśli masz zamiar upiec chleb foremkowy wyłóż ciasto do podłużnej foremki wyłożonej pergaminem. Przykryj i pozostaw chleb do wyrośnięcia.
Natnij chleb i zacznij piec najpierw na 250ºC (termoobieg) przez 15 minut po czym zmniejsz temperaturę do 225ºC (termoobieg) i piecz jeszcze przez 25 minut. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos jeśli go popukasz w dno.
Wyjmij chleb z foremki do ostudzenia.
Przepis na chleb czekoladowy dodaję również do czekoladowego tygodnia organizowanego u Bei.
Lista wspaniałych piekarek, ktœre piekły razem ze mną:
Polecane przepisy
Pszenno żytni chleb z blachy
Pizza chleb bake off
Chleb pszenno żytni na zakwasie
Pszenny chleb na zakwasie
Chleb levain z durum
Źródło:http://codojedzenia.pl/chleb-czekoladowy-z-rodzynkami