Wykonanie
Chleb czekoladowy to trochę nietypowy
chleb, no właśnie dlatego, że
czekoladowy. Polecam upiec ten
chleb na zakwasie, bo bardzo fajnie smakuje. Do
chleba można również dodać pokruszoną
gorzką czekoladę, ale jak dla mnie wystarczył mi dodatek
kakao. Ponieważ jest to
chleb na zakwasie, więc upiekłam go tradycyjnie tak jak każdy
chleb, nieznacznie odbiegając od przepisu.

Składniki: na 1 bochenek200 g aktywnego zakwasu, u mnie zakwas pszenny250 g ciepłej
wody350 g
mąki pszennej chlebowej200 g
rodzynek1 łyżeczka
soli20 g
kakaoWykonanie:Namocz
rodzynki w wodzie. Namoczone
rodzynki są soczyste po upieczeniu, a poza tym
chleb nie
traci na wilgotności.Wymieszaj
wodę z zakwasem, po czym dodaj
mąkę i zarób ciasto
chlebowe. Przy pomocy asystenta zarabiaj 10 minut. Kiedy dodaj
sól i zarabiaj dalej aż zaczną się tworzyć
nitki glutenu. Pod koniec zagniatania dodaj
rodzynki.Pozostaw
chleb do wyrośnięcia przykryty folią spożywczą. Po godzinie wyłóż na stolnicę i złóż kilka
razy. Przykryj
chleb folią i pozostaw do wyrośnięcia, znowu na godzinę. Powtórz czynność składania i pozostaw
chleb do odpoczynku na 10 minut. Uformuj bochenek lub jeśli masz zamiar upiec
chleb foremkowy wyłóż ciasto do podłużnej foremki wyłożonej pergaminem. Przykryj i pozostaw
chleb do wyrośnięcia.Natnij
chleb i zacznij piec najpierw na 250ºC (termoobieg) przez 15 minut po czym zmniejsz temperaturę do 225ºC (termoobieg) i piecz jeszcze przez 25 minut. Upieczony
chleb wydaje głuchy odgłos jeśli go popukasz w dno.Wyjmij
chleb z foremki do ostudzenia.

Przepis na
chleb czekoladowy dodaję również do
czekoladowego tygodnia organizowanego u Bei.Lista wspaniałych piekarek, ktœre piekły razem ze mną:Polecane przepisyPszenno
żytni chleb z blachyPizza
chleb bake off
Chleb pszenno żytni na zakwasie
Pszenny chleb na zakwasie
Chleb levain z durum