ßßß
Składniki: na 1 bochenek200 g aktywnego zakwasu, u mnie zakwas pszenny250 g ciepłej wody350 g mąki pszennej chlebowej200 g rodzynek1 łyżeczka soli20 g kakaoWykonanie:Namocz rodzynki w wodzie. Namoczone rodzynki są soczyste po upieczeniu, a poza tym chleb nie traci na wilgotności.Wymieszaj wodę z zakwasem, po czym dodaj mąkę i zarób ciasto chlebowe. Przy pomocy asystenta zarabiaj 10 minut. Kiedy dodaj sól i zarabiaj dalej aż zaczną się tworzyć nitki glutenu. Pod koniec zagniatania dodaj rodzynki.Pozostaw chleb do wyrośnięcia przykryty folią spożywczą. Po godzinie wyłóż na stolnicę i złóż kilka razy. Przykryj chleb folią i pozostaw do wyrośnięcia, znowu na godzinę. Powtórz czynność składania i pozostaw chleb do odpoczynku na 10 minut. Uformuj bochenek lub jeśli masz zamiar upiec chleb foremkowy wyłóż ciasto do podłużnej foremki wyłożonej pergaminem. Przykryj i pozostaw chleb do wyrośnięcia.Natnij chleb i zacznij piec najpierw na 250ºC (termoobieg) przez 15 minut po czym zmniejsz temperaturę do 225ºC (termoobieg) i piecz jeszcze przez 25 minut. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos jeśli go popukasz w dno.Wyjmij chleb z foremki do ostudzenia.
Przepis na chleb czekoladowy dodaję również do czekoladowego tygodnia organizowanego u Bei.Lista wspaniałych piekarek, ktœre piekły razem ze mną:Polecane przepisyPszenno żytni chleb z blachyPizza chleb bake offChleb pszenno żytni na zakwasiePszenny chleb na zakwasieChleb levain z durum