ßßß Cookit - przepis na Chleb czekoladowy z rodzynkami na zakwasie

Chleb czekoladowy z rodzynkami na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Londyn-Camden Street-nie da się opisać, trzeba poczuć tamtejszy klimat...
Przepyszny chleb deserowy, upieczony w ramach chlebowej międzyblogowej akcji organizowanej przez Amber . Jak dla mnie to zupełna nowość-po raz pierwszy piekłam słodki chleb, myślałam raczej, że wyjdzie mi z niego niezłe ciasto. Aczkolwiek tak się nie stało, wyszedł mi cudowny bochenek. Wygląda pięknie, urzekł mnie jego mocno kakaowy kolor. Wilgotny i czekoladowy, słodzony rodzynkami-moim zdaniem najlepiej smakuje z twarożkiem i masłem orzechowym.
Składniki:
170 g aktywnego zakwasu pszennego
250 g ciepłej wody
330 g mąki pszennej chlebowej
200 g rodzynek
8 g soli
5 g gorzkiego kakao (w oryginale - 20 g)
15 g gorzkiej czekolady (w oryginale - 80 g mlecznej czekolady)
Przygotowanie:
W dużej misce dokładnie wymieszać zakwas z wodą, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Dodać mąkę, sól i posiekaną gorzką czekoladę, rodzynki i kakao. Wymieszać do połączenia składników. Przykryć i odstawić na 10 min. Następnie zacząć wyrabianie ciasta*-chwycić porcję ciasta z brzegu, lekko naciągnąć i przycisnąć w środek ciasta; lekko obrócić misę i powtórzyć tę czynność z kolejnym brzegiem ciasta. Powtarzać składanie 8 razy, co powinno zająć ok. 10 sekund, po czym ciasto powinno zmienić strukturę – bardziej sprężyste, stawiające opór. Przykryć misę i odstawić na 10 minut. Powtórzyć wyrabianie 2-3 razy, robiąc 10 minutowe przerwy. Po ostatnim wyrabianiu przykryć misę i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (lub do podwojenia objętości). Potem należy je odgazować (uderzamy pięścią w jego środek) i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (w oryginale - uformować 2 kule i umieścić w koszyku do wyrastania) i odstawić do wyrośnięcia na 3-6 godzin (do podwojenia objętości). Ok. 20 minut przed planowanym pieczeniem, nagrzać piekarnik do 240st., na spodzie umieścić naczynie, do którego wlejemy wodę (przygotować szklankę wody). Bezpośrednio przed włożeniem ciasta do piekarnika naciąć je i obficie posypać wierzch mąką. Włożyć do piekarnika, wlać wodę do przygotowanego naczynia i obniżyć temperaturę do 220st. Piec ok. 35-40 minut, aż chleb będzie ładnie brązowy. By sprawdzić, czy jest on odpowiednio upieczony, wyjąć z foremki i postukać w spód chleba – ma on wydawać ‘głuchy’ odgłos. Ostudzić na kratce.
* klik -schematyczny rysunek jak wyrabiać chleb
Wciąż zachwycam się jego wyglądem... Narobiłam mu mnóstwo zdjęć i nie mogłam się zdecydować, które tutaj pokazać...
Chleb bierze udział również w Czekoladowym Tygodniu Bei
Panissimo / Bread & Companatico / Yeastspotting
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/02/chleb-czekoladowy-z-rodzynkami-na.html