Wykonanie
Londyn-Camden Street-nie da się opisać, trzeba poczuć tamtejszy klimat...Przepyszny
chleb deserowy, upieczony w ramach chlebowej międzyblogowej akcji organizowanej przez Amber . Jak dla mnie to zupełna nowość-po raz pierwszy piekłam słodki
chleb, myślałam raczej, że wyjdzie mi z niego niezłe ciasto. Aczkolwiek tak się nie stało, wyszedł mi cudowny bochenek. Wygląda pięknie, urzekł mnie jego mocno
kakaowy kolor. Wilgotny i
czekoladowy, słodzony
rodzynkami-moim zdaniem najlepiej smakuje z
twarożkiem i
masłem orzechowym.


Składniki:170 g aktywnego zakwasu pszennego250 g ciepłej
wody330 g
mąki pszennej chlebowej200 g
rodzynek8 g
soli5 g gorzkiego
kakao (w oryginale - 20 g)15 g
gorzkiej czekolady (w oryginale - 80 g
mlecznej czekolady)

Przygotowanie:W dużej misce dokładnie wymieszać zakwas z
wodą, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Dodać
mąkę,
sól i posiekaną
gorzką czekoladę,
rodzynki i
kakao. Wymieszać do połączenia składników. Przykryć i odstawić na 10 min. Następnie zacząć wyrabianie ciasta*-chwycić porcję ciasta z brzegu, lekko naciągnąć i przycisnąć w środek ciasta; lekko obrócić misę i powtórzyć tę czynność z kolejnym brzegiem ciasta. Powtarzać składanie 8
razy, co powinno zająć ok. 10 sekund, po czym ciasto powinno zmienić strukturę – bardziej sprężyste, stawiające
opór. Przykryć misę i odstawić na 10 minut. Powtórzyć wyrabianie 2-3
razy, robiąc 10 minutowe przerwy. Po ostatnim wyrabianiu przykryć misę i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (lub do podwojenia objętości).
Potem należy je odgazować (uderzamy pięścią w jego środek) i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (w oryginale - uformować 2 kule i umieścić w koszyku do wyrastania) i odstawić do wyrośnięcia na 3-6 godzin (do podwojenia objętości). Ok. 20 minut przed planowanym pieczeniem, nagrzać piekarnik do 240st., na spodzie umieścić naczynie, do którego wlejemy
wodę (przygotować szklankę
wody). Bezpośrednio przed włożeniem ciasta do piekarnika naciąć je i obficie posypać wierzch
mąką. Włożyć do piekarnika, wlać
wodę do przygotowanego naczynia i obniżyć temperaturę do 220st. Piec ok. 35-40 minut, aż
chleb będzie ładnie brązowy. By sprawdzić, czy jest on odpowiednio upieczony, wyjąć z foremki i postukać w spód
chleba – ma on wydawać ‘głuchy’ odgłos. Ostudzić na kratce.* klik -schematyczny rysunek jak wyrabiać
chleb
Wciąż zachwycam się jego wyglądem... Narobiłam mu mnóstwo zdjęć i nie mogłam się zdecydować, które tutaj pokazać...
Chleb bierze udział również w
Czekoladowym Tygodniu Bei

Panissimo / Bread & Companatico / Yeastspotting