Wykonanie

Po raz drugi miałam przyjemność piec chlebek, na zaproszenie Amber, w towarzystwie wielu znakomitych Piekarzy i Piekarek:) Tym razem przepis zaproponowała Bea -
czekoladowy chleb z
rodzynkami z książki Emmanuela Hadjiandreou ‘How to
make bread’. Coś wspaniałego! Mi najbardziej smakował
solo, bez jakichkolwiek dodatków.Pierwszy raz piekłam chlebek bez formy, nie wyszedł zbyt wysoki, choć przed pieczeniem był pięknie wyrośnięty. Widać jeszcze brakuje mi wprawy, ale mam nadzieję wydoskonalić swój warsztat
między innymi dzięki wspólnemu pieczeniu:)Składniki:170 g aktywnego zakwasu pszennego (u mnie żytni)250 g ciepłej
wody330 g
mąki chlebowej (użyłam
mąki orkiszowej typ 630)200 g
rodzynek koryntek80 g
chipsów czekoladowych (pominęłam)8 g
soli20 g gorzkiego
kakao1. Wymieszać
rodzynki i
chipsy czekoladowe.2. W drugiej misce wymieszać
mąkę,
sól i
kakao.3. W dużej misce dokładnie wymieszać zakwas z
wodą.4. Do zakwasu dodać
mąkę oraz
rodzynki z
czekoladą, wymieszać do połączenia się składników.5. Przykryć i odstawić na 10 min. (w oryginale – przykryć misą w której wymieszaliśmy
mąkę).6. Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto : chwytamy porcję ciasta z brzegu, lekko naciągamy i przyciskamy w środek ciasta; lekko obracamy misę i powtarzamy tę czynność z kolejnym brzegiem ciasta. Powtarzamy składanie 8
razy, co powinno nam zająć ok. 10 sekund, po czym ciasto powinno zmienić strukturę – bardziej sprężyste, stawiające
opór.Ciasto możemy również wyrobić mikserem – najpierw 2-3 minuty na pierwszym biegu, a następnie ok. 4 minuty na drugim biegu7. Przykryć misę i odstawić na 10 minut.8. Powtórzyć etap 6 + 7 dwa
razy, następnie ponownie etap 6. Przykryć misę i odstawić do wyrośnięcia na1 godzinę.9. Gdy ciasto podwoiło objętość – odgazować je (uderzamy pięścią w jego środek).10. Wyrośnięte ciasto umieścić na lekko umączonym blacie .11. Podzielić ciasto na 2 równe części i uformować z nich kule.12. Wysypać
mąką podłużny koszyk do wyrastania
chleba i umieścić w nim kulki ciasta, blisko siebie, tak by połączyły się podczas rośnięcia.13. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość – w zależności od tego, jak mocny jest nasz zakwas (oraz w zależności od temperatury) może to zająć od 3 do 6 godzin).14. Ok. 20 minut przed planowanym pieczeniem, nagrzać piekarnik do 240st., na spodzie umieścić naczynie, do którego wlejemy
wodę (przygotować szklankę
wody).15. Gdy ciasto podwoi już objętość, przekładamy je na łopatę lub na papier do pieczenia, posypujemy wierzch
mąką i nacinamy.16. Przekładamy na rozgrzaną blachę (lub kamień), wlewamy
wodę do przygotowanego naczynia i obniżamy temperaturę do 220st.17. Pieczemy ok. 30 minut, aż
chleb będzie ładnie brązowy.18. By sprawdzić, czy jest on odpowiednio upieczony, stukamy w spód
chleba – ma on wydawać ‘głuchy’ odgłos.Studzimy na kratce.We wspólnym pieczeniu udział wzięli:Ania BajkoradaAnia Nie tylko na słodkoAnia W Moje pasje.Kuchnia i ogródAnia
Pieczywo na zakwasieAga W sezonieAlutka nie-ład mAlutkiAmber Kuchennymi drzwiamiBea Bea w kuchniBożena Smakowe
kubkiBożena Moje domowe kucharzenieDorota Ugotujmy To.plDorota Moje małe czarowanieGallica Anonimica Zakalce mojego życiaGatita Kulinarne przygody GatityGosia Co do jedzeniaGucio Kuchnia GuciaJola Smak mojego domuKamila Ogrody BabilonuKrecia By było przyjemniej
Magda Konwalie w kuchniMałgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchniMargot Kuchnia AlicjiMarghe Po prostu MargheMimbla Pierogi ruskie razPychciastaRenata Forks’N'CanvasTosia Smakowity
chlebWiosenka Eksplozja smakuWisła Zapach
chlebaZufik ZufikowoŻabka Healthy cravingŻaneta Poradniczanka.blogspot.comI ja Arnika :)