Wykonanie
Amber w tym miesiącu zaproponowała wypiek
chleba z
czekoladą i
rodzynkami i na zakwasie...postanowiłam i ja spróbować takiego
chleba..niestety pieczenie odbyło się z przygodami...zagniotłam ciasto itd..ciasto pięknie rosło...a ja byłam w pracy...Po powrocie z pracy miałam już piec chlebek...ale...no właśnie..ale ..zabrakło prądu.. i tak bez prądu było kilka godzin..a mój chlebek był gotowy do pieczenia...ale w końcu upiekłam.. i wyszło to co widać na zdjęciu...Chlebek piekłam na kamieniu do pizzy ..Dziękuję innym piekącym ten chlebek za wspólne pieczenie..

Emmanuel Hadjiandreou ‘How to
make bread’170 g (2/3 szkl) aktywnego zakwasu pszennego* (u mnie żytni)250 g (1 szkl) ciepłej
wody330 g (2 2/3 szkl)
mąki chlebowej200 g (1 1/3 szklanki)
rodzynek koryntek [ dałam trochę mniej
rodzynek Kresto]80 g (2/3 szkl)
chipsów czekoladowych (w oryginale z
mlecznej czekolady – pominęłam)8 g (1 ½ łyżeczki)
soli20 g (2 ½ łyżki) gorzkiego
kakao* dokarmionego 12-24h wcześniejWymieszać
rodzynki i
chipsy czekoladowe. W drugiej misce wymieszać
mąkę,
sól i
kakao. W dużej misce dokładnie wymieszać zakwas z
wodą. Do zakwasu dodać
mąkę oraz
rodzynki z
czekoladą, wymieszać do połączenia się składników. Przykryć i odstawić na 10 min. (w oryginale – przykryć misą w której wymieszaliśmy
mąkę). Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto : chwytamy porcję ciasta z brzegu, lekko naciągamy i przyciskamy w środek ciasta; lekko obracamy misę i powtarzamy tę czynność z kolejnym brzegiem ciasta. Powtarzamy składanie 8
razy, co powinno nam zająć ok. 10 sekund, po czym ciasto powinno zmienić strukturę – bardziej sprężyste, stawiające
opór. Ciasto możemy również wyrobić mikserem – najpierw 2-3 minuty na pierwszym biegu, a nastepnie ok. 4 minuty na drugim biegu. Przykryć misę i odstawić na 10 minut. Powtórzyć etap 6 + 7 dwa
razy, następnie ponownie etap 6. Przykryć misę i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoiło objętość – odgazować je (uderzamy pięścią w jego środek). Wyrośnięte ciasto umieścić na lekko umączonym blacie . Podzielić ciasto na 2 równe części i uformować z nich kule. Wysypać
mąką podłużny koszyk do wyrastania
chleba i umieścić w nim kulki ciasta, blisko siebie, tak by połączyły się podczas rośnięcia. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość – w zależności od tego, jak mocny jest nasz zakwas (oraz w zależności od temperatury) może to zająć od 3 do 6 godzin). Ok. 20 minut przed planowanym pieczeniem, nagrzać piekarnik do 240 st., na spodzie umieścić naczynie, do którego wlejemy
wodę (przygotować szklankę
wody). Gdy ciasto podwoi już objętość, przekładamy je na łopatę lub na papier do pieczenia, posypujemy wierzch
mąką i nacinamy. Przekładamy na rozgrzaną blachę (lub kamień), wlewamy
wodę do przygotowanego naczynia i obniżamy temperaturę do 220 st. Pieczemy ok. 30 minut, aż
chleb będzie ładnie brązowy. By sprawdzić, czy jest on odpowiednio upieczony, stukamy w spód
chleba – ma on wydawać ‘głuchy’ odgłos. Studzimy na kratce.
Czekoladowe Piekarki i jeden Piekarz!Dziekuję,że byliście, dziękuję za piękne
chleby i miłe słowa.Niech
chleb nas łączy!Amber Kuchennymi drzwiamiAnia BajkoradaAnia Nie tylko na słodkoAnia W Moje pasje.Kuchnia i ogródAnia
Pieczywo na zakwasieAlutka nie-ład mAlutkiArnika Arnikowa kuchniaBea Bea w kuchniBożena Smakowe
kubkiBożena Moje domowe kucharzenieDorota Ugotujmy To.plDorota Moje małe czarowanieGallica Anonimica Zakalce mojego życiaGatita Kulinarne przygody GatityGosia Co do jedzeniaGucio Kuchnia GuciaJola Smak mojego domuKamila Ogrody BabilonuKrecia By było przyjemniej
Magda Konwalie w kuchniMałgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchniMargot Kuchnia AlicjiMarghe Po prostu MargheMimbla Pierogi ruskie razPychciastaRenata Forks’N'CanvasTosia Smakowity
chlebWiosenka Eksplozja smakuWisła Zapach
chlebaZufik ZufikowoŻabka Healthy cravingŻaneta Poradniczanka.blogspot.com