ßßß
Lutowa piekarnia Amber tym razem w połączeniu z Czekoladowym Tygodniem Bei .Nie jestem miłośniczką czekolady, ale nie mogłam nie upiec chleba czekoladowego. Mam w domu czekomaniaków.Bea zaproponowała chleb czekoladowy na zakwasie z książki Emmanuela Hadjiandreou "How to make bread". Mam tę książkę i piekłam z niej różne chleby. W blogu sa dwa Levain de Campagne i Chleb z figami, orzechami i anyżem . Jest też recenzja książki. Przepisy sa bardzo udane, a książka pięknie wydana.Jednak Bea oprócz wersji na zakwasie przedstawiła przepis w wersji drożdzowej, na zaczynie poolish. Postanowiłam dla odmiany upiec chleb czekoladowy w wersji drożdżowej, bo w wersji na zakwasie już piekłam. Można obejrzec go tutaj .
Chleb z czekoladą i rodzynkami, drożdżowy(receptura za Beą)poolish2 g świeżych (lub 1 g czyli ¼ łyżeczki suchych) drożdży125 g / 125 ml ciepłej wody125 g mąki pszennej (T55)ciasto właściwe300 g mąki pszennej (T55) (dałam chlebową)5 g (1 łyżeczka) soli2 g świeżych (lub 1 g czyli ¼ łyżeczki suchych) drożdżyok. 220 – 240 ml ciepłej wody80 g (2/3 szkl) chipsów czekoladowych (pół słodkich)200 g (1 1/3 szklanki) rodzynek koryntek (dodałam też suszonych wiśni)20 g (2 ½ łyżki) gorzkiego kakao (dałam 30 g)W przeddzień pieczenia przygotować poolish (wieczorem, na poranne pieczenie, lub rano – na pieczenie popołudniowe) :1. W misie dokładnie wymieszać drożdże z wodą (125 ml); dodać mąkę (125 g) i ponownie dokładnie wymieszać. Przykryć i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.2. Następnego dnia wymieszać rodzynki i chipsy czekoladowe. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i kakao.3. Wymieszać drożdże z wodą.4. Dodać rozmieszane drożdże do zaczynu (poolish), następnie dodać suche składniki i dobrze wymieszać.5. Przykryć i odstawić na 10 min.6. Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto : chwytamy porcję ciasta z brzegu, lekko naciągamy i przyciskamy w środek ciasta; lekko obracamy misę i powtarzamy tę czynność z kolejnym brzegiem ciasta. Powtarzamy składanie 8 razy, co powinno nam zająć ok. 10 sekund, po czym ciasto powinno zmienić strukturę – bardziej sprężyste, stawiające opór.Ciasto możemy również wyrobić mikserem – najpierw 2-3 minuty na pierwszym biegu, a nastepnie ok. 4 minuty na drugim biegu7. Przykryć misę i odstawić na 10 minut.8. Powtórzyć etap 6 + 7 dwa razy, następnie ponownie etap 6. Przykryć misę i odstawić do wyrośnięcia na1 godzinę.9. Gdy ciasto podwoiło objętość – odgazować je (uderzamy pięścią w jego środek).10. Wyrośnięte ciasto umieścić na lekko umączonym blacie .11. Podzielić ciasto na 2 równe części i uformować z nich kule.12. Wysypać mąką podłużny koszyk do wyrastania chleba i umieścić w nim kulki ciasta, blisko siebie, tak by połączyły się podczas rośnięcia.13. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość – w zależności od tego, jak mocny jest nasz zakwas (oraz w zależności od temperatury) może to zająć od 3 do 6 godzin).14. Ok. 20 minut przed planowanym pieczeniem, nagrzać piekarnik do 240st., na spodzie umieścić naczynie, do którego wlejemy wodę (przygotować szklankę wody).15. Gdy ciasto podwoi już objętość, przekładamy je na łopatę lub na papier do pieczenia, posypujemy wierzch mąką i nacinamy.16. Przekładamy na rozgrzaną blachę (lub kamień), wlewamy wodę do przygotowanego naczynia i obniżamy temperaturę do 220st.17. Pieczemy ok. 30 minut, aż chleb będzie ładnie brązowy.18. By sprawdzić, czy jest on odpowiednio upieczony, stukamy w spód chleba – ma on wydawać ‘głuchy’ odgłos.Studzimy na kratce.
Domowa czekomaniaczka orzekła, że na zakwasie chleb był lepszy. No ale cóż, ten drożdżowy, posmarowany nuuetllą też znikł.Polecam upieczenie obydwu i sprawdzenie, który lepszy. Oba są niestety baaardzo czekoladowe, pachnące, miękkie. Wymarzone na śniadanie i do południowej kawy z konfiturą, dżemem lub nutellą.
Chleb razem piekli:Amber Kuchennymi drzwiamiAnia BajkoradaAnia Nie tylko na słodkoAnia W Moje pasje.Kuchnia i ogródAnia Pieczywo na zakwasieAlutka nie-ład mAlutkiArnika Arnikowa kuchniaBea Bea w kuchniBożena Smakowe kubkiBożena Moje domowe kucharzenieDorota Ugotujmy To.plDorota Moje małe czarowanieGallica Anonimica Zakalce mojego życiaGatita Kulinarne przygody GatityGosia Co do jedzeniaGucio Kuchnia GuciaJola Smak mojego domuKamila Ogrody BabilonuKrecia By było przyjemniejMagda Konwalie w kuchniMałgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchniMargot Kuchnia AlicjiMarghe Po prostu MargheMimbla Pierogi ruskie razPychciastaRenata Forks’N'CanvasTosia Smakowity chlebWiosenka Eksplozja smakuWisła Zapach chlebaZufik ZufikowoŻabka Healthy cravingŻaneta Poradniczanka