Wykonanie
Chleb z
czekoladą i
rodynkami, na zakwasieEmmanuel Hadjiandreou ‘How to
make bread’Po raz kolejny Amber zebrała wielką piekącą ekipę, Bea wybrała przepis aby przy okazji uczcić tegoroczny
Czekoladowy Weekend .
Chleb upieczony z tego przepisu przypadł mi bardzo do gustu. Zmieniłam tylko jego kształt piekąc w foremce bo przyszło mi do głowy że były by z niego pyszne tosty z
dżemem;-)
170 g (2/3 szkl) aktywnego zakwasu pszennego*250 g (1 szkl) ciepłej
wody330 g (2 2/3 szkl)
mąki chlebowej200 g (1 1/3 szklanki)
rodzynek koryntek (dałam sułtanki)80 g (2/3 szkl)
chipsów czekoladowych (w oryginale z
mlecznej czekolady – pominęłam)8 g (1 ½ łyżeczki)
soli20 g (2 ½ łyżki) gorzkiego
kakao* dokarmionego 12-24h wcześniej1. Wymieszać
rodzynki i
chipsy czekoladowe.2. W drugiej misce wymieszać
mąkę,
sól i
kakao.3. W dużej misce dokładnie wymieszać zakwas z
wodą.4. Do zakwasu dodać
mąkę oraz
rodzynki z
czekoladą, wymieszaź do połączenia się składników.5. Przykryć i odstawić na 10 min. (w oryginale – przykryć misą w której wymieszaliśmy
mąkę).6. Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto : chwytamy porcję ciasta z brzegu, lekko naciągamy i przyciskamy w środek ciasta; lekko obracamy misę i powtarzamy tę czynność z kolejnym brzegiem ciasta. Powtarzamy składanie 8
razy, co powinno nam zająć ok. 10 sekund, po czym ciasto powinno zmienić strukturę – bardziej sprężyste, stawiające
opór.Ciasto możemy również wyrobić mikserem – najpierw 2-3 minuty na pierwszym biegu, a nastepnie ok. 4 minuty na drugim biegu7. Przykryć misę i odstawić na 10 minut.8. Powtórzyć etap 6 + 7 dwa
razy, następnie ponownie etap 6. Przykryć misę i odstawić do wyrośnięcia na1 godzinę.9. Gdy ciasto podwoiło objętość – odgazować je (uderzamy pięścią w jego środek).10. Wyrośnięte ciasto umieścić na lekko umączonym blacie .11. Podzielić ciasto na 2 równe części i uformować z nich kule. (Lub tak jak ja jedną podłużną i włożyć do foremki wtedy pomijamy pkt 12 i 15)12. Wysypać
mąką podłużny koszyk do wyrastania
chleba i umieścić w nim kulki ciasta, blisko siebie, tak by połączyły się podczas rośnięcia.13. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość – w zależności od tego, jak mocny jest nasz zakwas (oraz w zależności od temperatury) może to zająć od 3 do 6 godzin).14. Ok. 20 minut przed planowanym pieczeniem, nagrzać piekarnik do 240st., na spodzie umieścić naczynie, do którego wlejemy
wodę (przygotować szklankę
wody).15. Gdy ciasto podwoi już objętość, przekładamy je na łopatę lub na papier do pieczenia, posypujemy wierzch
mąką i nacinamy.16. Przekładamy na rozgrzaną blachę (lub kamień), wlewamy
wodę do przygotowanego naczynia i obniżamy temperaturę do 220st.17. Pieczemy ok. 30 minut, aż
chleb będzie ładnie brązowy.18. By sprawdzić, czy jest on odpowiednio upieczony, stukamy w spód
chleba – ma on wydawać ‘głuchy’ odgłos.Studzimy na kratce.Razem ze mną
chleb wypiekali najlepsi Piekarze:Amber Kuchennymi drzwiamiAnia BajkoradaAnia Nie tylko na słodkoAnia W Moje pasje.Kuchnia i ogródAnia
Pieczywo na zakwasieAlutka nie-ład mAlutkiArnika Arnikowa kuchniaBea Bea w kuchniBożena Smakowe
kubkiBożena Moje domowe kucharzenieCoś słodkiego, poproszę...Dorota Ugotujmy To.plDorota Moje małe czarowanieGallica Anonimica Zakalce mojego życiaGatita Kulinarne przygody GatityGosia Co do jedzeniaGucio Kuchnia GuciaJola Smak mojego domuKamila Ogrody BabilonuKrecia By było przyjemniej
Magda Konwalie w kuchniMałgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchniMargot Kuchnia AlicjiMarghe Po prostu MargheMimbla Pierogi ruskie razRenata Forks’N'CanvasTosia Smakowity
chlebWiosenka Eksplozja smakuWisła Zapach
chlebaZufik ZufikowoŻabka Healthy cravingŻaneta Poradniczanka
Chleb piekliśmy w weekend 7, 8, 9 luty 2014 r.
Chleb dołączam również do
Czekoladowego Tygodnia Bei