ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami, czyli lutowa piekarnia

Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami, czyli lutowa piekarnia

nazwa

Wykonanie

Tym razem zapraszam do słodkiej lutowej piekarni. W kolejnej odsłonie wspólnego pieczenia dostałyśmy od Amber propozycję upieczenia czekoladowego chleba. Taki przepis uradziły wspólnie z Beą w kuchni . W oryginalnym przepisie były chipsy czekoladowe, ale ostatecznie postanowiłam, ich nie dodawać. Chleb jest niesamowity, przepięknie pachnie już przy pieczeniu. Dużym wyzwaniem jest czekanie aż wystygnie... A potem, jak jest jeszcze leciutko ciepły smarujemy go odrobiną masła... Niebo w gębie ! Mój mąż zajadał go jeszcze z plasterkiem szynki, to też wspaniałe połączenie.
Składniki:
Poolish
2 g świeżych drożdży
125 g mąki pszennej chlebowej
125 ml ciepłej wody
Ciasto właściwe
300 g mąki pszennej chlebowej
5 g soli
2 g świeżych drożdży
220-240 ml ciepłej wody
200 g rodzynek
20 g gorzkiego kakao
Wykonanie:
Wieczorem w przeddzień pieczenia przygotowujemy zaczyn poolish. W misce dokładnie mieszamy jego składniki, przykrywamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia w misce mieszamy mąkę, sól, kakao i rodzynki, drożdże rozpuszczamy w wodzie. Rozpuszczone drożdże mieszamy z poolish, a następnie dodajemy suche składniki, dobrze mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyrabiamy ciasto mikserem, najpierw 2-3 minuty na pierwszym biegu, potem 4 minuty na drugim.
Misę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Etapy wyrabiania i odstawiania ciasta na 10 minut powtarzamy jeszcze dwukrotnie, po czym odstawiamy przykryte ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto musimy odgazować uderzając ręką w jego środek. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 2 części i formujemy z nich kule.
Podłużny koszyk do wyrastania wykładamy ściereczką, popsujemy ją mąką i układamy na niej dwie chlebowe kule blisko siebie tak, aby podczas rośnięcia się połączyły. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, w zależności od temperatury może to potrwać do 3 godzin.
20 minut przed planowanym pieczeniem nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Gdy ciasto już wyrosło przekładamy je na rozgrzaną blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub na gorący kamień. Wierzch ciasta posypujemy mąką i nacinamy. Na spodzie piekarnika umieszczamy naczynie wypełnione szklanką wody.
Chleb pieczemy około 30 minut. Studzimy na kratce.
W lutowej piekarni udział wzięły:
Ania Amber
Ania Bajkorada
Ania Nie tylko na słodko
Ania W Moje pasje.Kuchnia i ogród
Ania Pieczywo na zakwasie
Alutka nie-ład mAlutki
Arnika Arnikowa kuchnia
Bea Bea w kuchni
Bożena Smakowe kubki
Bożena Moje domowe kucharzenie
Dorota Ugotujmy To.pl
Dorota Moje małe czarowanie
Gallica Anonimica Zakalce mojego życia
Gatita Kulinarne przygody Gatity
Gosia Co do jedzenia
Gucio Kuchnia Gucia
Jola Smak mojego domu
Kamila Ogrody Babilonu
Krecia By było przyjemniej
Magda Konwalie w kuchni
Małgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchni
Margot Kuchnia Alicji
Marghe Po prostu Marghe
Mimbla Pierogi ruskie raz
Pychciasta
Renata Forks’N'Canvas
Tosia Smakowity chleb
Wiosenka Eksplozja smaku
Wisła Zapach chleba
Zufik Zufikowo
Żabka Healthy craving
Żaneta Poradniczanka
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/02/drozdzowy-chleb-na-polish-z-czekolada-i.html