Wykonanie

Tym razem zapraszam do słodkiej lutowej piekarni. W kolejnej odsłonie wspólnego pieczenia dostałyśmy od Amber propozycję upieczenia
czekoladowego chleba. Taki przepis uradziły wspólnie z Beą w kuchni . W oryginalnym przepisie były
chipsy czekoladowe, ale ostatecznie postanowiłam, ich nie dodawać.
Chleb jest niesamowity, przepięknie pachnie już przy pieczeniu. Dużym wyzwaniem jest czekanie aż wystygnie... A
potem, jak jest jeszcze leciutko ciepły smarujemy go odrobiną
masła... Niebo w gębie ! Mój mąż zajadał go jeszcze z plasterkiem
szynki, to też wspaniałe połączenie.

Składniki:Poolish2 g świeżych
drożdży125 g
mąki pszennej chlebowej125 ml ciepłej
wodyCiasto właściwe300 g
mąki pszennej chlebowej5 g
soli2 g świeżych
drożdży220-240 ml ciepłej
wody200 g
rodzynek20 g gorzkiego
kakao

Wykonanie:Wieczorem w przeddzień pieczenia przygotowujemy zaczyn poolish. W misce dokładnie mieszamy jego składniki, przykrywamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej.Następnego dnia w misce mieszamy
mąkę,
sól,
kakao i
rodzynki,
drożdże rozpuszczamy w wodzie. Rozpuszczone
drożdże mieszamy z poolish, a następnie dodajemy suche składniki, dobrze mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyrabiamy ciasto mikserem, najpierw 2-3 minuty na pierwszym biegu,
potem 4 minuty na drugim.Misę z
ciastem przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Etapy wyrabiania i odstawiania ciasta na 10 minut powtarzamy jeszcze dwukrotnie, po czym odstawiamy przykryte ciasto na godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto musimy odgazować uderzając ręką w jego środek. Ciasto przekładamy na oprószony
mąką blat, dzielimy na 2 części i formujemy z nich kule.Podłużny koszyk do wyrastania wykładamy ściereczką, popsujemy ją
mąką i układamy na niej dwie
chlebowe kule blisko siebie tak, aby podczas rośnięcia się połączyły. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, w zależności od temperatury może to potrwać do 3 godzin.20 minut przed planowanym pieczeniem nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.Gdy ciasto już wyrosło przekładamy je na rozgrzaną blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub na gorący kamień. Wierzch ciasta posypujemy
mąką i nacinamy. Na spodzie piekarnika umieszczamy naczynie wypełnione szklanką
wody.
Chleb pieczemy około 30 minut. Studzimy na kratce.

W lutowej piekarni udział wzięły:Ania AmberAnia BajkoradaAnia Nie tylko na słodkoAnia W Moje pasje.Kuchnia i ogródAnia
Pieczywo na zakwasieAlutka nie-ład mAlutkiArnika Arnikowa kuchniaBea Bea w kuchniBożena Smakowe
kubkiBożena Moje domowe kucharzenieDorota Ugotujmy To.plDorota Moje małe czarowanieGallica Anonimica Zakalce mojego życiaGatita Kulinarne przygody GatityGosia Co do jedzeniaGucio Kuchnia GuciaJola Smak mojego domuKamila Ogrody BabilonuKrecia By było przyjemniej
Magda Konwalie w kuchniMałgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchniMargot Kuchnia AlicjiMarghe Po prostu MargheMimbla Pierogi ruskie razPychciastaRenata Forks’N'CanvasTosia Smakowity
chlebWiosenka Eksplozja smakuWisła Zapach
chlebaZufik ZufikowoŻabka Healthy cravingŻaneta Poradniczanka
