Wykonanie
Przepis miesiąca – świąteczne nowościNo to mamy grudzień pełny radosnych dni…urodziny siostry, moje, święta…a co za tym idzie, pracowite dni w kuchni. Grudzień to również czas na następny ” przepis miesiąca “. Wierzę, że tak samo jak ja, cały czas odkrywacie nowe potrawy lub odświeżacie stare wypróbowane przepisy. Dlatego tematem przepisu miesiąca w grudniu są świąteczne nowości, coś co na waszym świątecznym
stole zagości po raz pierwszy lub w nowej osłonie.Mój dzisiejszy przepis to wspomnienie z dzieciństwa. Pierwszy raz ugotowałam
kapustę z
grochem . Nie
jadłam tej potrawy chyba ze trzydzieści lat! To danie często gości na świątecznym, głównie wigilijnym
stole, u nas w tym roku będzie pierwszy raz! Aż trudno uwierzyć, że tak proste danie może tak dobrze smakować! Muszę przyznać, że pochłonęłam niezłą porcją w mgnieniu oka…Zapraszam do wspólnego gotowania.
Linki z przepisami proszę dodawać w komentarzach pod tym wpisem.

Składniki:½ kg
kiszonej kapusty200 g łupanego
grochu1cebula¼ łyżeczki
kminku2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiegosól i
pieprz do smaku
olejWykonanie:Namocz
groch przez noc i ugotuj w lekko osolonej. Odcedź.Wrzuć do garnka
liście laurowe i
ziele angielskie, dodaj
kapustę i zalej wszystko
wodą. Gotuj
kapustę do miękkości. Odcedź i pokrój.Pokrój
cebulę w kostkę i podsmaż na
oleju nie rumieniąc. Dodaj
przyprawy i smaż przez 2 minuty, następnie dodaj
kapustę i
groch. Jeśli
kapusta jest za gęsta podlej
bulionem.Polecane przepisyNakleilam osiemdziesiat a Wy?
Śledzie śródziemnomorskie z
oliwkami i
kaparamiNo i jak tu nie ugotowac bigosu…Barszcz czerwony z pasztecikiem
grzybowymIkea na swiatecznym talerzu