ßßß
Składniki: na jedną blachę z piekarnika1100 ml mąki pszennej4 – 5 ml mąki durum400 ml pszennego zakwasu500 ml wody15 g drożdży100 g marynowanego cheddara, daktyli i chili2 łyżki oliwy z marynaty bez ziaren pieprzu1 łyżka soliWykonanie:Z podanych składników oprócz marynowanych delikatesów i soli zagnieć ciasto. Jak korzystam z pomocy asystenta kuchennego. Zagniataj przez 10 minut po czym dodaj sól i dalej zagniataj przez około 10 minut. Zrób test na gluten, rozciągając kawałek ciasta między palcami. Jeśli ciasto się nie rwie jest już dobrze zagniecione. Dodaj teraz marynowany ser z resztą składników i zagnieć tylko do połączenia.Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złóż chleb kilka razy i odstaw na 15 minut pod przykryciem.Blachę przykryj pergaminem i wyłóż ciasto. Uformuj prostokąt, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na minimum 30 minut.Zdejmij folię, zrób prostokątne nacięcia i piecz chleb najpierw na 250ºC (termoobieg) przez 15 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb jeszcze przez około 10 minut.
Przepis na chleb z blachy dodaję do styczniowego wypieku u Wisły Na zakwasie i na drożdżach .Polecane przepisyPszenno żytni chleb z blachyChleb pszenno żytni na zakwasiePanini z awokado boczkiem i kurczakiemPerski chleb barbariLevain z lnianym siemieniem i suszonymi śliwkami