Wykonanie
Chleb z blachy to fajny pomysł na zaoszczędzenie czasu. Bardzo często piekę taki
chleb zamiast tradycyjnych
bułek. Nie zawsze mi się chce kręcić równe co do wielkości
bułki, wtedy więc formuję prostokąt, robię nacięcia, a po upieczeniu lekko odrywam pachnące prostokąty. Mniejsze, większe… nie gra roli.Ostatnio piekłam prostokątne
grahamki, a dzisiaj
chleb z
mąką durum i marynowanymi dodatkami, z których wczoraj zrobiłam koreczki
serowe . Piekłam kiedyś focaccia z marynowanym
cheddarem . Pomysł ten postanowiłam wykorzystać też i w dzisiejszym przepisie.

Składniki: na jedną blachę z piekarnika1100 ml
mąki pszennej4 – 5 ml
mąki durum400 ml pszennego zakwasu500 ml
wody15 g
drożdży100 g marynowanego
cheddara,
daktyli i
chili2 łyżki
oliwy z marynaty bez ziaren
pieprzu1 łyżka
soliWykonanie:Z podanych składników oprócz marynowanych delikatesów i
soli zagnieć ciasto. Jak korzystam z pomocy asystenta kuchennego. Zagniataj przez 10 minut po czym dodaj
sól i dalej zagniataj przez około 10 minut. Zrób test na gluten, rozciągając kawałek ciasta
między palcami. Jeśli ciasto się nie rwie jest już dobrze zagniecione. Dodaj teraz marynowany
ser z resztą składników i zagnieć tylko do połączenia.Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złóż
chleb kilka
razy i odstaw na 15 minut pod przykryciem.Blachę przykryj pergaminem i wyłóż ciasto. Uformuj prostokąt, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na minimum 30 minut.Zdejmij folię, zrób prostokątne nacięcia i piecz
chleb najpierw na 250ºC (termoobieg) przez 15 minut, a
potem zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz
chleb jeszcze przez około 10 minut.

Przepis na
chleb z blachy dodaję do styczniowego wypieku u Wisły Na zakwasie i na drożdżach .Polecane przepisyPszenno
żytni chleb z blachy
Chleb pszenno żytni na zakwasiePanini z
awokado boczkiem i
kurczakiemPerski
chleb barbariLevain z
lnianym siemieniem i
suszonymi śliwkami