ßßß
Składniki: na 2 bochenki800 g mąki pszenej chlebowej200 g mąki żytniej chlebowej500 g pszennego zakwasu450 – 500 g wody1łyżka soliWykonanie:W dużej misce (u mnie asystent kuchenny) umieść wszystkie składniki, ale zaczekaj z solą. Zagnieć elastyczne ciasto, mechanicznie przez 7 minut. Dodaj sól i zagniataj dalej przez następne 7 minut.Zrób glutenowy test. Jeśli ciasto rozciąga i tworzy cienką błonę jest już dobrze wyrobione. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie złóż ciasto chlebowe i włóż z powrotem do miski do wyrośnięcia na godzinę. Powtórz składanie ciasta i pozostaw w spoczynku na 10 minut. uformuj dwa bochenki, włóż do koszyków obsypanych mąką owiń w folię i pozostaw do ostatecznego wyrośnięcia na 60 minut.Wyjmij chleb z koszyka wyłóż a blachę, zrób skośne nacięcia i piecz najpierw na 250ºC (termoobieg) przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz chleb jeszcze przez 15 – 20 minut.Wyjmij chleb z piekarnika i ostudź na kratce.
Przepis dodaję do grudniowej piekarni na Na zakwasie i na drożdżach .Polecane przepisyProsty chleb z blachyPszenno żytni chleb z blachyPanini z awokado boczkiem i kurczakiemLevain z lnianym siemieniem i suszonymi śliwkamiChleb czekoladowy z rodzynkami