Wykonanie
Chleb pszenno żytni na pszennym zakwasie, piekłam całkiem niedawno. Uwielbiam ten
chleb, bo mi najbardziej przypomina polski
chleb. Jest to bardzo prosty przepis na
chleb na zakwasie, choć
chleb jak każdy
chleb na zakwasie potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Jeśli więc planujecie piec
chleb na zakwasie, to lepiej to zrobić w weekend czy inny wolny dzień.

Składniki: na 2 bochenki800 g
mąki pszenej chlebowej200 g
mąki żytniej chlebowej500 g pszennego zakwasu450 – 500 g
wody1łyżka
soliWykonanie:W dużej misce (u mnie asystent kuchenny) umieść wszystkie składniki, ale zaczekaj z
solą. Zagnieć elastyczne ciasto, mechanicznie przez 7 minut. Dodaj
sól i zagniataj dalej przez następne 7 minut.Zrób glutenowy test. Jeśli ciasto rozciąga i tworzy cienką błonę jest już dobrze wyrobione. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie złóż ciasto
chlebowe i włóż z powrotem do miski do wyrośnięcia na godzinę. Powtórz składanie ciasta i pozostaw w spoczynku na 10 minut. uformuj dwa bochenki, włóż do koszyków obsypanych
mąką owiń w folię i pozostaw do ostatecznego wyrośnięcia na 60 minut.Wyjmij
chleb z koszyka wyłóż a blachę, zrób skośne nacięcia i piecz najpierw na 250ºC (termoobieg) przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz
chleb jeszcze przez 15 – 20 minut.Wyjmij
chleb z piekarnika i ostudź na kratce.

Przepis dodaję do grudniowej piekarni na Na zakwasie i na drożdżach .Polecane przepisyProsty
chleb z blachyPszenno
żytni chleb z blachyPanini z
awokado boczkiem i
kurczakiemLevain z
lnianym siemieniem i
suszonymi śliwkamiChleb czekoladowy z
rodzynkami