Wykonanie
Świeże
pieczywo o poranku to naprawdę luksus, więc kiedy przychodzi weekend to u mnie czas na wypieki
chleba. Piekę ulubione
bułki,
chleb na zakwasie lub według jeszcze niewypróbowanych przepisów. Dzisiaj polecam
żytnie chleb na drożdżach z formy z dodatkiem
słonecznika, pestek dyni i nation
siemienia lnianego.
Żytni chleb na drożdżachSkładniki: na 2 podłużne formy o pojemności 1 , 5 l500 g
mąki żytniej razowej400 g
pszennej mąki50 g
drożdży500 ml
wody3 łyżki
oliwy1 łyżka melasy1 łyżka
soli100 ml pestek
słonecznika100 ml pestek dyni50 ml nasion
siemienia lnianego
W pojemnej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz nasion. Pozostaw na 30 minut, po czym dodaj nasiona i wymieszaj. Ciasto powinno być dosyć luźne. Przełóż ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Wyrośnięty
chleb piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz
chleb jeszcze przez 30 minut. Spryskaj
chleb wodą podczas pieczenia, skórka będzie chrupiąca. Dobrze upieczony
chleb wydaje głuchy odgłos, pukając w jego dno. Upieczony
chleb wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie. Po 10 minutach wyjmij
chleb z formy i studź na metalowej kratce.Polecane przepisyNaan na zakwasie
Chleb anyżowy pszennożytni
Chleb pszenno żytni na zakwasieKolorowa kanapka i
chleb na zakwasiePszenno
żytni chleb z blachy