ßßß Cookit - przepis na Żytni chleb na drożdżach

Żytni chleb na drożdżach

nazwa

Wykonanie

Świeże pieczywo o poranku to naprawdę luksus, więc kiedy przychodzi weekend to u mnie czas na wypieki chleba. Piekę ulubione bułki, chleb na zakwasie lub według jeszcze niewypróbowanych przepisów. Dzisiaj polecam żytnie chleb na drożdżach z formy z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i nation siemienia lnianego.
Żytni chleb na drożdżach
Składniki: na 2 podłużne formy o pojemności 1 , 5 l
500 g mąki żytniej razowej
400 g pszennej mąki
50 g drożdży
500 ml wody
3 łyżki oliwy
1 łyżka melasy
1 łyżka soli
100 ml pestek słonecznika
100 ml pestek dyni
50 ml nasion siemienia lnianego
W pojemnej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz nasion. Pozostaw na 30 minut, po czym dodaj nasiona i wymieszaj. Ciasto powinno być dosyć luźne. Przełóż ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Wyrośnięty chleb piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb jeszcze przez 30 minut. Spryskaj chleb wodą podczas pieczenia, skórka będzie chrupiąca. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy odgłos, pukając w jego dno. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie. Po 10 minutach wyjmij chleb z formy i studź na metalowej kratce.
Polecane przepisy
Naan na zakwasie
Chleb anyżowy pszennożytni
Chleb pszenno żytni na zakwasie
Kolorowa kanapka i chleb na zakwasie
Pszenno żytni chleb z blachy
Źródło:http://codojedzenia.pl/zytni-chleb-na-drozdzach