ßßß
Przepis na banalnie prosty i szybki do zrobienia chleb, dla tych wszystkich którzy nie lubią skomplikowanych wypieków i wyrabiania chleba rękoma.Wszystko miesza się tutaj w misce i odstawia do wyrośnięcia. Ten chleb uda się każdemu! Jest też bardzo dobry .Piec można w dowolnej formie o dowolnym kształcie. Ja swój piekłam w okrągłej tortownicy.Składniki na 1 średniej wielkości chlebO.5 kg mąki pszennej3 łyżki pestek słonecznika3 łyżki pestek dyniewent. nasiona siemienia lnianego1 łyżka cukru1 łyżka solijeśli nie mamay to ewent. zmielić młynkiem płatki owsiane30 gram świeżych drożdzy0.5 litra ciepłej wody
WykonanieDo miski wsypujemy wszystkie suche produkty i mieszamy.Do ciepłej wody dodajemy drożdze i mieszamy aż do rozpuszczenia drożdzy.Wlewamy wodę do miski z suchymi produktami i mieszamy wszystko na gładką masę.Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.Następnie ponownie wszystko mieszamy i odstawiamy na 40 min.Nagrzewamy piekarnik na 10 min przed włożeniem chleba.Ciasto chlebowe przekładamy do dowolnej formy.Pieczemy na funkcji bez termo obiegu, czyli funkcja góra/dół.220 C przez 50 min.Wyjmujemy po lekkim przetudzeniu na kratkę aby chleb odparował i całkowicie wystygł.Smacznego