Wykonanie
Składniki:500 g
mąki pszennej pełnoziarnistej4 łyżki
siemienia lnianego4 łyżki pestek
słonecznikapół szklanki
płatków jęczmiennychłyżeczka
soliłyżeczka
cukru25 g świeżych
drożdżypół litra ciepłej
wodyPrzygotowanie:
Mąkę przesiałam do miski, dorzuciłam wszystkie suche składniki i dodałam pokruszone
drożdże. Wszystko dokładnie wymieszałam i zalałam
wodą, raz jeszcze dokładnie wymieszałam.Odstawiłam ciasto przykryte lnianą ściereczką na 20 minut.Po tym czasie znowu dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kolejne 20 minut.Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam godzinę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.Po upieczeniu
chleb wystudziłam na kratce.