ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny z ziemniakami błyskawiczny

Chleb pszenny z ziemniakami błyskawiczny

nazwa

Wykonanie

Pachnie ... oj jak ładnie dzisiaj pachnie kuchnia :D Kolejny chleb - tym razem z dodatkiem ziemniaków :) Jest przepyszny, idealnie mięciutki i wilgotny, nic a nic się nie kruszy. Skórka obłędnie chrupiąca po upieczeniu, a mięciutka na drugi dzień. Chleb robi się nie dość, że sam, to jeszcze błyskawicznie pod warunkiem, że mamy wcześniej ugotowane ze dwa ziemniaczki, które zostały np. z obiadu :) Przepis znalazłam w książce "Thermomix na Wielkanoc" Polecam baaardzo :)
Składniki:
100g gotowanych ziemniaków (zimnych)
500g mąki pszennej (typ 650)
50g świeżych drożdży
350 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać cukier. Do mąki dodać sól i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Blaszkę 40x12 natłuścić olejem i wysypać otrębami. Wyłożyć do niej ciasto i wyrównać. Odstawić na 20 minut podczas których rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Do nagrzanego wstawić chleb i piec 45-50 minut do "suchego" patyczka.
Do chleba można dodać nasiona np. słonecznika.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/10/chleb-pszenny-z-ziemniakami-byskawiczny.html