Wykonanie
Pachnie ... oj jak ładnie dzisiaj pachnie kuchnia :D Kolejny
chleb - tym razem z dodatkiem
ziemniaków :) Jest przepyszny, idealnie mięciutki i wilgotny, nic a nic się nie kruszy. Skórka obłędnie chrupiąca po upieczeniu, a mięciutka na drugi dzień.
Chleb robi się nie dość, że sam, to jeszcze błyskawicznie pod warunkiem, że mamy wcześniej ugotowane ze dwa ziemniaczki, które zostały np. z obiadu :) Przepis znalazłam w książce "Thermomix na Wielkanoc" Polecam baaardzo :)Składniki:100g gotowanych
ziemniaków (zimnych)500g
mąki pszennej (typ 650)50g świeżych
drożdży350 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukruZiemniaki przecisnąć przez praskę.
Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać
cukier. Do
mąki dodać
sól i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Blaszkę 40x12 natłuścić
olejem i wysypać
otrębami. Wyłożyć do niej ciasto i wyrównać. Odstawić na 20 minut podczas których rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Do nagrzanego wstawić
chleb i piec 45-50 minut do "suchego" patyczka.Do
chleba można dodać nasiona np.
słonecznika.Smacznego :)