ßßß Cookit - przepis na Toskański chleb ziemniaczany

Toskański chleb ziemniaczany

nazwa

Wykonanie

Dziś na obiad raczę się toskańskim chlebem . Przepis zaczerpnęłam z książki "Tysiąc dni w Toskanii" Marleny De Blasi. Jest to powieść pełna ciepła i przyjaźni, przepełniona pięknymi opisami toskańskiej ziemi, jak również przepisami na pyszne potrawy. Chlebek wyszedł wybornie, wilgotny i zarazem puszysty z przypieczoną, chrupiącą skórką. Taki obiad mogłabym jeść codziennie :) .
Składniki:
· 250 g ugotowanych, obranych ziemniaków + szklanka wody spod gotowania ziemniaków
· 75 g drożdży + łyżeczka cukru (w oryginalnym przepisie ten składnik nie występuje)
· 500 g mąki pszennej
· łyżeczka soli
Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżeczką cukru, dodajemy pół szklanki ciepłej wody spod gotowania ziemniaków. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, łączymy z mąką i solą. Dodajmy wyrośnięty zaczyn i resztę wody spod gotowania ziemniaków. Wyrabiamy ciasto- można podsypywać delikatnie mąką, ale starajmy się tego unikać. Z wyrobionego ciasta formujemy okrągły bochenek chleba. Przekładamy do miski posmarowanej odrobiną oliwy, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość (ok. godziny). Chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu możemy zrobić ozdobną kratkę lub posypać ulubionymi ziarnami- ja wybrałam słonecznik. Pieczmy 35-40 minut, 200 stopni, funkcja termoobieg. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/07/toskanski-chleb-ziemniaczany.html