ßßß Cookit - przepis na 734. Chleb z ziemniakami

734. Chleb z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

100g ugotowanych ziemniaków (przeciśniętych przez praskę)
400g mąki pszennej
200-250 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
10g świeżych drożdży
Drożdże wsypać do miseczki razem z cukrem i zalać 100ml ciepłej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić, aby zaczyn ruszył.
Mąkę połączyć z solą i ziemniakami. Na środku zrobić dołek i wlać do niego kolejno zaczyn, resztę wody oraz oliwę. Jeśli wody będzie za mało, wówczas dolać jej nieco więcej. Następnie zagnieść gładkie ciasto - ja użyłam miksera. Zostawić do wyrośnięcia (na 1h) w misce wysmarowanej oliwą i przykrytej folią spożywczą.
Po tym czasie uformować okrągły bochenek i przełożyć go do koszyka rozrostowego - ponieważ takowego nie posiadam, przełożyłam chlebek do wysypanego mąką durszlaka (stąd ciekawe wzory z mąki na upieczonym bochenku). W ciągu 45 minut do godziny ciasto powinno odpowiednio wyrosnąć.
Piekarnik, razem z blachą, rozgrzać do 240°C. Uciąć odpowiednio duży kawałek papieru do pieczenia, otworzyć piekarnik i położyć pergamin na blasze. Zaraz po tym przełożyć bochenek. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą.
Po 10 minutach pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze 15-25 minut. Chleb powinien się ładnie zarumienić. Wystudzić go na kratce, a potem zajadać, zajadać i zajadać :)
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/06/chleb-z-ziemniakami.html