Wykonanie
100g ugotowanych
ziemniaków (przeciśniętych przez praskę)400g
mąki pszennej200-250 ml
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru3 łyżki
oliwy z oliwek10g świeżych
drożdżyDrożdże wsypać do miseczki razem z
cukrem i zalać 100ml ciepłej
wody. Dokładnie wymieszać i odstawić, aby zaczyn ruszył.
Mąkę połączyć z
solą i
ziemniakami. Na środku zrobić dołek i wlać do niego kolejno zaczyn, resztę
wody oraz
oliwę. Jeśli
wody będzie za mało, wówczas dolać jej nieco więcej. Następnie zagnieść gładkie ciasto - ja użyłam miksera. Zostawić do wyrośnięcia (na 1h) w misce wysmarowanej
oliwą i przykrytej folią spożywczą.Po tym czasie uformować okrągły bochenek i przełożyć go do koszyka rozrostowego - ponieważ takowego nie posiadam, przełożyłam chlebek do wysypanego
mąką durszlaka (stąd ciekawe wzory z
mąki na upieczonym bochenku). W ciągu 45 minut do godziny ciasto powinno odpowiednio wyrosnąć.Piekarnik, razem z blachą, rozgrzać do 240°C. Uciąć odpowiednio duży kawałek papieru do pieczenia, otworzyć piekarnik i położyć pergamin na blasze. Zaraz po tym przełożyć bochenek. Na dno piekarnika wstawić naczynie z
wodą.Po 10 minutach pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze 15-25 minut.
Chleb powinien się ładnie zarumienić. Wystudzić go na kratce, a
potem zajadać, zajadać i zajadać :)