Wykonanie
Bardzo podobny
chleb już pojawił się na blogu tutaj (klik). Tym razem postanowiłam zrobić go z zakwasem ale że jest młodziutki to zdecydowałam się na dodanie dodatkowo
drożdży.
Chleb robi się szybko. Nie trzeba na niego długo czekać. Ma pyszny smak, wilgotny miękki środek i chrupiącą skórkę. Bardzo Wam polecam :)Składniki:100g gotowanych
ziemniaków (zimnych)380g
mąki pszennej razowej120g
mąki pszennej (typ 650)20g świeżych
drożdży100g zakwasu żytniegook. 250 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukruZiemniaki przecisnąć przez praskę.
Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać
cukier i zakwas. Do
mąki dodać
sól i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Blaszkę 40x12 natłuścić
olejem i wysypać
otrębami. Wyłożyć do niej ciasto i wyrównać. Odstawić na 20 minut podczas których rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Do nagrzanego wstawić
chleb i piec 45-50 minut do "suchego" patyczka. Smacznego :)